Colivă
Ppreparată din grâu, coliva este un desert ritualic ce simbolizează credinţa în înviere şi în nemurirea sufletului. Iată o reţetă de colivă cu un gust foarte bun!
Ingrediente colivă
- 1 kg arpacaş
- 500-600 g zahăr
- 4 l apă
- 500 g nucă
- 1 linguriţă sare
- 1 portocală
- 1 lămâie
- esenţă de vanilie
- esenţă de rom
- biscuiţi simpli, pentru ornat
Citeşte şi: Clătite cu sos de iaurt
Preparare colivă
Speli arpacaşul în mai multe ape, apoi îl laşi la înmuiat peste noapte, într-o cratiţă cu 4 l de apă. A doua zi, adaugi sarea şi pui cratiţa pe foc. Laşi să fiarbă o oră, adaugi zahărul, dai focul mic şi fierbi grâul până când se înmoaie, iar apa a scăzut. Nu uita să amesteci constant, deoarece grâul se poate prinde de baza vasului.
Dai deoparte, laşi la răcit şi acoperi vasul pentru a nu se forma o crustă la suprafaţa grâului. Coci nuca câteva minute la cuptor, apoi o macini şi o amesteci cu grâul. Adaugi coajă rasă de lămâie şi de portocală şi arome după gust.
Aşezi coliva pe o tavă şi îi dai forma dorită. Macini biscuiţii şi-i presari peste colivă. Decorezi după imaginaţie.