Cremă de portocale şi caramel

Poţi să prepari această cremă cu lapte de soia ori de cocos, în loc de lapte de vacă, dacă ai intoleranţă la lactoză. O aromatizezi, după preferinţă, cu vanilie, sirop de arţar, şofran, fructe de pădure şi cafea.
Ingrediente
350 g zahăr 150 ml apă 400 ml lapte gras 370 ml frişcă lichidă 1 fiolă extract de vanilie coaja de la 1 portocală 2 ouă 3 gălbenuşuri
Mod de preparare
Într-o cratiţă cu pereţii groşi pui 250 g de zahăr şi 150 ml de apă rece. O pui la foc mic şi o laşi până se topeşte zahărul. Ulterior, măreşti flacăra şi laşi să fiarbă până obţii caramelul, amestecând cu o lingură de lemn. Torni caramelul în forme mici termorezistente şi apoi le aşezi pe o tavă de copt. Într-o altă oală torni laptele cu frişca lichidă, pui esenţa de vanilie şi coaja rasă de portocală. Laşi amestecul să dea în clocot, apoi opreşti focul şi-l dai deoparte 30 de minute.
Separat, baţi ouăle şi gălbenuşurile cu restul de zahăr până obţii o cremă groasă. Compoziţia cu lapte o pui din nou pe foc până dă în clocot, apoi o omogenizezi treptat cu crema de ouă strecurată printr-o sită, amestecând continuu cu un tel. Compoziţia obţinută o torni în fiecare formă unsă cu caramel. Torni apă fierbinte în tava în care ai aşezat vasele termorezistente şi dai la cuptor 35 de minute. Când sunt gata, le răstorni pe farfurii.