File de vită cu carne tocată în foitaj
Ruladele, în foitaj sau nu, pot fi fie un aperitiv apetisant, fie o friptură cu garnitura potrivită. Dacă prepari această reţetă de ruladă din file de vită cu carne tocată în foitaj îţi vei impresiona toşi invitaţii de la cină.
File de vită cu carne tocată în foitaj - Ingrediente (6 porţii)
Pentru foitaj 500 g făină 200 ml apă călduţă 3 linguri ulei 1 lingură oţet ½ linguriţă sare
1 kg pulpă de vită
500 g carne tocată de porc
2 cepe
2 linguri ulei
piper
oregano
cimbru
sare
busuioc
pătrunjel verde
1 ou pentru uns deasupra
200 ml vin roşu
piper
2 linguri ulei de măsline
2 căţei de usturoi zdrobiţi
câteva fire cimbru proaspăt
1 lingură muştar
sare
File de vită cu carne tocată în foitaj - Modul de preparare
Amesteci vinul, uleiul, cimbrul rupt bucăţele mici, usturoiul zdrobit, sare şi piper, după gust. Înţepi bucata de carne de vită în mai multe locuri cu o ţepuşă, o ungi cu muştar şi o introduci în sosul marinat. Laşi totul la rece timp de 2-3 ore, având grijă să întorci carnea, din când în când, în sos.
Pentru aluat, cerni făina de două ori într-un castron mare, faci o adâncitură în mijlocul ei, adaugi uleiul, apa călduţă, sarea şi oţetul, amesteci până se încorporează toate ingredientele, apoi frămânţi până se formează un aluat omogen şi elastic. Îl laşi la loc cald circa 15 minute, apoi întinzi foi subţiri ca de ştrudel.
Între timp, căleşti ceapa tocată mărunt în ulei bine încins. Când începe să-şi schimbe culoarea, adaugi carnea tocată şi continui călirea, amestecând din când în când, până când este bine pătrunsă şi scade zeama. Dai deoparte compoziţia de pe foc, adaugi ierburi aromate, sare şi piper, după gust.
Aşezi două foi de foitaj una peste alta, unse fiecare cu puţin ulei, întinzi deasupra, pe toată suprafaţa, compoziţia de carne călită, aşezi bucata de carne de vită şi rulezi strâns. Aşezi rulada într-o formă termorezistentă unsă cu ulei, ungi deasupra cu ou bătut şi introduci rulada în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute.