Plăcintă cu mere şi caramel

placinta mere caramel jpeg

Mmmmm...şi mere şi caramel! Combinaţia perfectă de acrişor cu dulce! Nimic mai bun pentru această sâmbătă! Ingrediente

300 g făină

125 g unt

1 lingură zahăr

200 ml apă

1 praf de sare

Pentru umplutură

5-6 mere ionatane

1 cană zahăr

150 g margarină

250 ml lapte

2 pliculeţe zahăr vanilat

1/2 lingură scorţişoară măcinată

1 ceaşcă zahăr

2 linguri miere

1 ceaşcă smântână

4 linguri lapte

Cum se prepară

Se cerne făina într-un castron, se face o adâncitură în mijlocul ei şi se pun untul moale, zahărul, sarea şi apa. Se amestecă toate ingredientele şi se frământă până devine un aluat omogen şi elastic. Se lasă la rece circa două ore. Se curăţă merele de coajă şi de seminţe, se taie cubuleţe, se amestecă cu zahărul vanilat şi scorţişoara. Se caramelizează o cană de zahăr şi se toarnă peste el laptele şi margarina. Se lasă să se topească zahărul şi se adaugă cubuleţele de mere. Se ­lasă pe foc până se ­înmoaie.

Pentru sosul caramel, se topeşte zahărul, se stinge cu un amestec de smântână, miere şi trei linguri de lapte, turnat puţin ­câte puţin. Se fierbe până devine un sos omogen. Se ia de pe foc şi după ce se răceşte, se diluează cu puţin lapte. Se întinde aluatul în foaie, păstrând un sfert din el. Se tapetează forma cu foaia de aluat, se umple cu merele. Deasupra se fărâmiţează alua­tul păstrat. Se coace, la temperatură potrivită, circa 45 de minute. Se toarnă sosul caramel peste plăcinta fierbinte şi se serveşte după ce se răceşte.