Prăjitură cu mere şi blat sfărâmicios

prajitura cu mere si aluat faramitat jpeg

Citricele şi merele sunt cele mai căutate fructe în acest sezon. Şi dacă prăjituri cu banane ori cu portocale am preparat recent, m-am gândit că o prăjitură cu mere şi blat sfărâmicios este mai mult decât potrivită.

Plăcintă cu mere şi blat sfărâmicios - Ingrediente (1 tavă)

6 gălbenuşuri 300 g unt 350 g zahăr 350 g făină 1 esenţă vanilie 1 plic praf de copt 1 ½ kg mere sare

Plăcintă cu mere şi blat sfărâmicios - Cum se prepară

Pui într-un bol gălbenuşurile şi 300 de grame de zahăr şi le amesteci bine cu mixerul. Adaugi 250 de grame de unt ţinut la temperatura camerei şi încorporezi.

Într-un alt vas pui făina, un praf de sare şi plicul de praf de copt. Adaugi compoziţia de gălbenuşuri şi esenţa de vanilie, amestecând continuu. Frămânţi bine aluatul, îl pui într-o folie alimentară şi îl ţii la frigider cel puţin o jumătate de oră. Speli merele, le cureţi de coajă, cotoare şi seminţe şi le dai prin răzătoarea mare.

Separat, topeşti restul de unt într-o cratiţă, pui merele şi restul de zahăr şi laşi câteva minute la foc mic. Amesteci. Întinzi trei sferturi din aluat cu sucitorul. Aşezi aluatul în tava tapetată, apoi adaugi merele. Aluatul care a rămas îl razi deasupra pe toată suprafaţa prăjiturii. Încingi cuptorul şi laşi la copt 40-45 de minute. Tai prăjitura cu mere şi blat sfărâmicios când s-a mai răcorit.