„Rotundă“ cu struguri
Dacă te-ai săturat de tradiţionala plăcintă cu brânză îţi recomandăm un desert şi cu struguri.
Ai nevoie de
600 g făină
1 praf de sare
4 ouă
1 esenţă vanilie
2 plicuri zahăr vanilat
200 g unt
200 g zahăr
1 plic praf de copt
Pentru umplutură
1,5 kg brânză de vaci
100 g smântănă mai grasă
2 ouă
1 esenţă vanilie
boabe de struguri
Cerni bine făina, apoi o pui într-un vas mai mare alături de praful de copt. Adaugi untul rece tăiat cubuleţe, sarea, zahărul tos şi cel vanilat. Frămânţi până capătă consistenţa unui aluat, după care adaugi ouăle bătute şi esenţa de vanilie. Amesteci ingredientele şi frămânţi un aluat pe care îl pui în folie alimentară şi îl dai la frigider 1-2 ore.
Încingi cuptorul. Scoţi aluatul de la frigider, îl întinzi cu sucitorul, apoi îl pui într-o tavă rotundă înaltă (inclusiv pe pereţii tăvii) pe care o tapetezi. Pui brânza de vaci într-un bol, adaugi esenţa de vanilie, smântăna, ouăle şi boabele de struguri spălate.
Torni peste aluat compoziţia de brânză, mai adaugi câteva boabe de struguri deasupra şi dai la cuptor 35-40 de minute (până se rumeneşte frumos). Tai prăjitura după ce se răceşte.