Ştrudel cu mere
Reţetă prin tradiţie specifică popoarelor de origine germanică, ştrudelul este prin excelenţă un desert foarte căutat şi apreciat.
Ingrediente
Pentru aluat
300 g făină 5 linguri ulei 200 ml apă călduţă sare
Pentru umplutură
100 g unt
100 g pesmet
2 linguri stafide
4 linguri rom sau zeamă de portocale
6-8 mere coapte
150 g zahăr tos
1 linguriţă coajă de lămâie rasă
zeama de la jumătate de lămâie
2 linguriţe scorţişoară
100 g unt topit pentru uns foaia
100 g zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Se amestecă într-un castron mare făina, uleiul, sarea şi apa călduţă şi se frământă până ce se formează un aluat uniform, elastic, uşor de prelucrat. Se lasă timp de o oră la temperatura camerei, să se odihnească.
Între timp, taie merele cubuleţe şi căleşte-le puţin într-o tigaie. Amestecă-le cu zahărul tos, coaja rasă şi cu zeama de lămâie, cu scorţişoara măcinată şi cu stafidele, care au fost înmuiate în prealabil în rom sau în zeama de portocală.
Se întinde aluatul într-o foaie foarte subţire. Se unge cu unt topit folosind o pensulă şi se preasră pesmet. Se întinde deasupra compoziţia de mere şi se rulează.
Se aşază rulada în tava tapetată cu hârtie specială pentru copt şi unsă cu unt. Se coace în cuptorul bine încins timp de aproximativ 60 de minute. Când este gata, rulada se unge deasupra cu unt topit şi se pudrează cu zahăr cât este caldă.
Se serveşte tăiată felii după ce se răceşte complet.