Tort Anca

Voicu Anca tort Anca jpeg

Pentru zile festive, şi nu numai, prepară tortul Anca preparat de doaman Anca Elena Voicu din Ploieşti.

De ce ai nevoie pentru tort

Pentru blat

5 ouă

5 linguri zahăr

3 linguri făină

6 linguri nucă

un praf de copt

un vârf linguriţă sare

Pentru crema de brânză

250 g cremă mascarpone

150 g frişcă lichidă

2 linguri zahăr pudră

1 linguriţă cafea măcinată

1 pliculeţ ness

Pentru crema ganache

100 g ciocolată cu lapte

50 g frişcă lichidă

Pentru sirop

500 ml apă,

1 linguriţă esenţă rom,

3 linguri zahăr,

Pentru ornat

200 ml frişcă lichidă

cremă de brânză

nucă rumenită şi măcinată

struguri albi

flori de zahăr

zahăr colorat

Cum se prepară tortul

Pentru ca nuca să fie mai gustoasă şi mai aromată, mai întâi se rumeneşte la cuptor, apoi se lasă la răcit şi se macină.

Pentru blat, se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă, pe foaie de copt. Se coace la foc mic 30 de minute sau până se rumeneşte. Se lasă la răcit.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul, se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom şi se lasă la răcit.

Pentru crema de brânză, se bate frişca lichidă, dar nu prea tare, apoi se încorporează în crema mascarpone, se adaugă şi zahărul, cafeaua şi nessul şi se amestecă uşor cu o spatulă.

Pentru crema ganache, se încălzeşte pe foc mic frişca lichidă, având grijă să nu fiarbă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata ruptă bucăţele şi se amestecă bine să se topească. Se lasă la răcit, apoi se amestecă aşa cum facem în mod obişnuit cu frişca, până devine consistentă. Dacă vi se pare prea dulce, se poate adăuga şi o lingură cu nucă.

Se taie tortul în două foi, se umple cu jumătate din crema de brânză, se adaugă crema ganache, se presară încă o lingură cu nucă, boabe de struguri tăiate în jumătăţi şi despieliţate, apoi se adaugă capacul tortului. Se îmbracă în crema de brânză rămasă, se ornează cu frişcă bătută în prealabil, boabe de struguri, floricele de zahăr şi zahăr colorat.