Arpacaşul este un aliment ieftin şi uşor de preparat, ce poate fi folosit în supe şi ciorbe, umpluturi, tocăniţe, salate, garnituri şi deserturi. În România, este folosit ca ingredient principal al colivei, dar poate lua oricând locul orezului în diverse mâncăruri.

 

Arpacaşul este obţinut în urma decorticării boabelor de orz, grâu sau mei. Îndepărtarea învelişului exterior (germenii şi tărâţele) lasă în urmă un bob încă nutritiv, bogat în fibre, dar cu valori mai reduse ale micronutrienţilor (vitamine şi minerale).

Orzul (Hordeum Vulgare) este una dintre cele mai vechi cereale, cultivate în Orientul Mijlociu, înainte de anul 10.000 î.Hr. şi în Peninsula Coreeană în perioada 1.500-850 î. Hr. S-a răspândit în Grecia şi în alte părţi ale Europei de Sud între anii 5.000-6.000 î. Hr.

La fel ca celelalte cereale integrale, orzul conţine antinutrienţi - compuşi naturali sau sintetici care interferează cu absorbţia nutrimentelor în organism. De aceea, dacă foloseşti arpacaş din orz, e nevoie să-l laşi la înmuiat pentru a reduce concentraţia de antinutrienţi.

Creşte senzaţia de saţietate

O porţie de 150 g de arpacaş gătit (orz perlat) are 193 de calorii şi conţine, printre altele, 44.3 g carbohidraţi, 6 g fibre. 0,7 g grăsimi, 3,5 g proteine, dar şi cantităţi mici din vitamina B1, vitamina K, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc.

Arpacaşul creşte senzaţia de saţietate datorită fibrelor, reglează tranzitul intestinal, reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială şi colesterolul rău, reduce nivelul de zahăr din sânge şi poate contribui la îmbunătăţirea producţiei de insulină.

3 reţete cu arpacaş

Ciorbă de arpacaş cu legume

Ingrediente

100 g arpacaş

250 g ciuperci champignon

2 l supă de legume 

2 morcovi

3 cartofi medii 

1 ceapă albă

2 linguri ulei

500 ml borş

sare

piper

pătrunjel, leuştean, pentru decor

Speli arpacaşul, îl laşi la înmuiat peste noapte, apoi îl speli şi schimbi apa. Încingi uleiul într-o cratiţă cu capac şi sotezi ceapa tocată, morcovii daţi prin răzătoarea mare, cartofii tăiaţi cuburi, ciupercile feliate, 5 minute la foc mic, amestecând ocazional.

Adaugi arpacaşul, sarea şi piperul după gust, apoi torni supa de legume. Amesteci şi laşi să fiarbă sub capac la foc mediu până ce legumele s-au înmuiat. Adaugi borşul dat separat într-un clocot şi mai ţii pe foc 3-4 minute, să se întrepătrundă aromele. Serveşti ciorba caldă cu pătrunjel şi leuştean proaspăt tocate.

Pilaf cu arpacaş 

Ingrediente

500 g carne macră de porc

200 g arpagaş

1 l supă de pui

100 ml vin alb sec

2 morcovi

1 tulpină ţelină

1 ardei gras roşu

1 ceapă albă

2 căţei de usturoi

3 linguri ulei vegetal

100 ml suc de roşii

1 linguriţă cimbru uscat

sare

piper 

 

Încingi 2 linguri de ulei într-o cratiţă şi sotezi carnea de porc tăiată bucăţi la foc mic câteva minute, pe toate părţile, până se rumeneşte, apoi o dai deoparte. În acelaşi vas, pui restul de ulei şi căleşti ceapa şi usturoiul tăiate mărunt, morcovii daţi prin răzătoarea mare, ţelina şi ardeiul tăiaţi julien.

După 4-5 minute, torni sucul de roşii, vinul, presari cimbrul, sarea şi piperul după gust, amesteci şi mai ţii pe foc mic încă 2-3 minute. Adaugi bucăţile de carne, arpacaşul lăsat la înmuiat peste noapte şi spălat, apoi torni supa de pui. Laşi să fiarbă 30-35 de minute la foc mediu, amestecând ocazonial, să nu se lipească. E gata atunci când carnea s-a pătruns, iar arpacaşul a absorbit tot lichidul. Serveşti preparatul cald şi îl decorezi după imaginaţie.

Budincă de arpacaş 

Ingrediente

150 g arpacaş

700 ml lapte integral

150 g zahăr brun

1 linguriţă extract de vanilie

1 praf de sare

fructe, pentru decor 

seminţe de dovleac, pentru decor

 

Speli arpacaşul, îl laşi la înmuiat peste noapte, apoi îl speli a doua oară. Îl pui la fiert, iar după ce clocoteşte îl mai laşi 3 minute, apoi scurgi toată apa. Pui laptele la fiert, adaugi zahărul, extractul de vanilie şi sarea şi laşi să fiarbă la foc mediu aproximativ 15 minute, amestecând continuu, până capătă o textură cremoasă şi moale. Laşi budinca la răcit înainte de servire şi o decorezi cu fructele preferate şi cu seminţe de dovleac.

FOTO Shutterstock