Adăugată cu grijă în deserturile tale, mierea le va da o savoare aparte. Alege o reţetă de baclava cu miere, care te va ispiti cu gustul ei dulce.

Baclava cu miere - Ingrediente

Pentru foi

600 g făină
200 ml lapte
2 ouă
100 g smântână
20 ml ulei
15 g drojdie proaspătă
sare
1 linguriţă zahăr
30 g unt + 200 g unt

Pentru umplutură

500 g nuci
450 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă scorţişoară
½ linguriţă cardamom

Pentru sirop

500 g miere
100 ml apă
2 ouă

Preparare

Pentru umplutură, pui nucile într-o tavă de copt la cuptorul preîncălzit la 120 ºC, 10 minute. După ce nucile s-au răcorit puţin, le mărunţeşti în blender, apoi le amesteci cu cele două tipuri de zahăr, scorţişoara şi cardamomul. Laşi amestecul deoparte.

Pentru a prepara siropul, torni mierea şi apa într-o cratiţă şi le pui pe foc. Laşi amestecul să fiarbă, la foc mediu, 10 minute, apoi îl dai deoparte.

Pentru foile de baclava, pui într-un bol 1 linguriţă de zahăr şi 1 linguriţă de lapte cald şi amesteci până se dizolvă zahărul. Adaugi drojdia şi laşi deoparte, la loc cald, 20 de minute.

Baţi ouăle cu sarea şi smântâna. Torni laptele, 30 g de unt topit, uleiul şi amesteci bine. În această compoziţie încorporezi un pahar cu făină cernută. Adaugi amestecul de drojdie. Torni restul de făină cernută şi frămânţi. Laşi aluatul la loc cald 2 ore, acoperit cu un prosop, până îşi triplează volumul.

Tapetezi o tavă de 25x35cm. Împarţi aluatul în 12 bucăţi. Topeşti 200 g de unt. Întinzi 4 bucăţi de aluat cu grosimea de 1 mm. Pui fiecare foaie în tavă şi o ungi cu unt. Adaugi 1/3 din compoziţia cu nuci. Acoperi cu 2 bucăţi de aluat întinse şi unse cu unt. Torni restul de compoziţie de nuci. Deasupra aşezi ultimele 6 foi de aluat întinse şi unse între ele cu unt. Laşi tava la loc cald 20 de minute. Ungi prima foaie de deasupra cu ouăle bătute. Porţionezi baclavaua şi o dai la cuptorul preîncălzit la 180 ºC.

Restul de unt topit (cam 100 g) îl pui din nou pe foc până începe să fiarbă. După 15 minute, scoţi tava din cuptor şi torni peste baclava untul fierbinte. Bagi din nou la cuptor 30 de minute. O scoţi, torni siropul de miere peste baclava şi o mai dai la cuptor încă 5 minute. Laşi la răcit în tavă 5 ore. Poţi păstra baclavaua la frigider chiar şi o lună.

Foto: Profimedia

Loading...