Beneficiile cartofilor noi pentru sănătate

1 potatoes jpg jpeg

Cartofii au o reputaţie mai puţin bună, fiindcă sunt asociaţi cu apariţia obezităţii, dar de fapt, sunt săraci în grăsimi şi pot fi folosiţi într-o alimentaţie sănătoasă. Modul cum îi preparăm şi ingredientele pe care le adăugăm cartofilor, precum untul sau uleiul, sunt cele care le sporesc caloriile. Sunt o bună sursă de vitamine şi minerale. Conţin vitamina B1, necesară pentru funcţionarea sănătoasă a inimii. Mai conţin şi alte vitamine B, inclusiv acid folic, vital pentru celule sănătoase şi mai ales  important pentru femeile însărcinate. Cartofii sunt, de asemenea, una din principalele surse de vitamina C din alimentaţia noastră, care ne ajută să combatem stresul, infecţiile, alergiile şi astmul. Vitamina B6, necesară pentru globulele roşii şi pentru sistemul nervos şi cel imunitar, se găseşte şi ea în cartofi. Se pare că vitamina B6 poate fi de folos dacă suferi de tensiune premenstruală, astm sau diabet. Fiecare celulă din organismul nostru are nevoie de potasiu pentru a funcţiona, furnizată din belşug de cartofi. Conţinutul de fibre al cartofilor, în special din coaja lor, este de mare folos pentru reducerea riscului de cancer la colon.

Cartofii piure sunt un aliment ideal după înţărcarea bebeluşilor sau pentru bolnavi ori convalescenţi, fiindcă sunt uşor de digerat şi au un gust plăcut. În special pentru copiii care suferă de constipaţie, acest aliment bogat în fibre solubile este de ajutor.

Cartofii noi au coaja foarte subţire, de aceea nutriţioniştii ne sfătuiesc să-i consumăm cu tot cu coajă, pentru a beneficia de cele mai mari cantităţi de minerale, nutrimente şi vitamine atât de necesare organismului în perioada când ei apar. E suficient să îi speli bine cu un burete aspru şi să-i găteşti cu tot cu coajă. Faţă de cartofii vechi, la cei noi prepararea nu durează mai mult de 10 - 15 minute. Cartofii noi pot fi mâncaţi chiar şi prăjiţi fără frica de îngrăşare, deoarece, spre deosebire de cartofii maturi, pe care-i numim vechi, au mai multă apă şi mai multe fibre, precum şi mai multe proteine şi mai puţini carbohidraţi. 100 g de cartofi noi au 75 de calorii, 1,8 g de fibre, 1,7 g de proteine, 17,1 de g de carbohidraţi şi 0,3 g grăsimi. Cartofii noi sunt indicaţi în cura de slăbire, deoarece, chiar dacă conţin o cantitate mai mare de carbohidraţi faţă de alte legume, au un număr mai mic de calorii şi faţă de cartofii vechi, dând în acelaşi timp senzaţia de saţietate.

Când cumperi cartofi noi să fii atentă să nu fie spălaţi. Pământul de pe coaja lor îi protejează şi-i fereşte de razele soarelui, care le poate altera atât compoziţia, cât şi o parte din vitaminele şi nutrimentele pe care îi conţin.

Când îi prepari, după ce i-ai spălat, să nu pierzi din vedere faptul că prin fierbere şi preparare termică în general, o bună parte din vitaminele conţinute în alimente se pierde. De aceea, este indicat să nu îi fierbi sau să-i prăjeşti mai mult decât trebuie, ci doar atât cât să-i poţi consuma.

Pentru persoanele cu probleme stomacale, de tipul aciditate gastrică mare, arsuri la stomac, gastrită, ulcer, boli ale intestinelor, este de mare ajutor să se consume suc de cartofi cruzi, care reglează aciditatea din stomac şi calmează durerile. Are efecte emoliente şi antispatice. Sucul din cartofi cruzi are avantajul păstrării vitaminelor A, C, E şi a celor din complexul B, dar şi a enzimelor pe care cartoful le conţine. Este un remediu extraordinar în diverse  probleme de sănătate şi afecţiuni. Pentru reducerea inflamaţiei gastrointestinale, consumă zilnic 3 linguri de suc de cartofi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.

Sucul acţionează ca un bun antiinflamator şi dizolvă depozitele excesive de acid uric din articulaţii. Pentru rezultate optime, încearcă să consumi sucul de cartofi cruzi dimineaţa, înainte de micul dejun.

În cazul intoxicaţiilor alimentare, se recomandă să se consume 2 linguri de suc proaspăt înainte de masă.

În curele de slăbire, consumă suc de cartofi cruzi de două ori pe zi: dimineaţa pe stomacul gol şi seara, cu 2-3 ore înainte de culcare.