Bucatarie la castel

1 jpeg

Sensibilă, veselă şi plină de viaţă. Aşa aş putea-o caracteriza pe pictoriţa Mariana Calfa în câteva vorbe. Iubeşte în egală măsură bucătăria, orice fel de artă şi pe pisoiul ei, Bozo. Găteşte din când în când, dar cu multă pasiune pentru că adoră să-şi surprindă prietenii cu bucate alese pregătite de ea. Mariana Calfa are tot ce-i trebuie: o bucătărie complet echipată, cele mai bune vase, dar mai ales talentul de-a face din ingredient adevărate minuni.

Combinaţii aromate

M-am întâlnit cu pictoriţa Mariana Calfa la ea acasă, la castel. Să gătim ceva împreună şi să vorbim despre artă şi gastronomie. Am profitat de ocazie şi am întrebat-o care a fost primul fel de mâncare gătit de ea? „Primul fel? Maria, sunt moldoveancă, din Bacău. La 10 ani am făcut, împreună cu mama, ce crezi? Sarmale!“

Între timp, s-a mutat în Capitală, şi-a ridicat castelul, şi a devenit vegetariană, pentru că iubeşte mult animalele. Bozo, pisoiul, „este copilul meu“, îmi spune ea. Aflu de la Mariana că ştie să gătească orice. Cu carne sau fără. „Pentru mine, când am timp, prepar salate de legume şi de fructe, sarmale umplute cu ciuperci, precum şi ciorbe acrite cu borş. Casa mea e plină tot timpul de prieteni. Pentru ei gătesc cu carne. Sarmale din carne, ca acasă, la Bacău“. Pentru friptură, are întotdeauna, ca garnitură, murături făcute de ea. „Pun în fiecare toamnă castraveţi la borcan în saramură şi pepeni verzi.“

O întreb pe Mariana dacă pregăteşte ceva special de Crăciun? „Sigur, Maria. Voi fi acasă şi vin prietenii la masă. Pentru ei voi găti bucate tradiţionale, ca la mama acasă, aşa cum se fac în Moldova. Sarmale cu carne, cârnaţi, caltaboş, lebăr şi tot ce se pune pe masa de sărbătoare. Pentru mine pregătesc sarmale cu ciuperci, înfăşurate în foi de varză şi de viţă, cârnaţi cu ciuperci că de, mă răsfăţ şi eu, nu numai ei. Fac de mâncare orice fel cu dragoste şi cu răbdare.“

Proiecte artistice

Pictoriţa Mariana Calfa a desenat prima oară la 4 ani. Un castel şi alături de el o prinţesă. „A fost visul copilăriei mele. De 16 ani sunt pictoriţa de la castel. Am cumpărat terenul şi, dacă pot spune aşa, eu l-am proiectat. Să nu înţelegi greşit, cel care s-a ocupat de el a fost un arhitect. Iubesc şi muzica, mai ales muzica populară oltenească (aici mi-a câştigat prietenia pe viaţă. Sunt olteancă!), dar cânt şi house, pentru că vreau ca şi tinerii să mă asculte. Şi, mai ales, ador pictura. Am comenzi din Germania pe care le onorez“, încheie interlocutoarea mea.

                                                        Salată de legume

image

Ingrediente:

1 salată verde

2 ardei graşi

1 castravete

2 roşii

ulei

zeamă de lămâie

sare

Mod de preparare:

Speli şi tai legumele, salata verde o aşezi pe platou, iar deasupra pui legumele tăiate cubuleţe. Potriveşti de sare şi piper, stropeşti cu zeamă de lămâie şi cu câteva picături de ulei de măsline. Simplu şi bun!

Text: Maria Belu; Foto: Sorin Stana