Care este diferenţa între iaurt şi chefir

iaurt jpeg

Produsele lactate se numără printre cele mai sănătoase alimente. Ele contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi sunt o sursă de calciu şi de bacterii benefice. Totuşi, iaurtul şi chefirul au proprietăţi diferite.

Temperatura de preparare

Pentru prepararea chefirului se folosesc culturi mezofile, ceea ce înseamnă că chefirul se prepară la temperatura camerei. Pe de altă parte, pentru iaurturi se folosesc atât culturi mezofile, cât şi termofile. Culturile termofile semnifică faptul că laptele trebuie încălzit înainte de a fi lăsat să fermenteze.

Modul de preparare

Dacă pentru a prepara iaurt ai nevoie de lapte fiert şi o cantitate mică de iaurt gata preparat, la chefir sunt necesare cristale de chefir, o specie de ciuperci, care conţine bacterii bune pentru organism. Cristalele trebuie mutate la fiecare 24 de ore într-un vas cu lapte proaspăt.

Ce bacterii conţin

Bacteriile din chefir ajută la colonizarea tractului intestinal şi la îngroşarea mucoasei, fiind de folos celor care iau medicamente puternice, care pot dăuna stomacului. Bacteriile din iaurt sunt recomandate în schimb pentru reglarea tranzitului intestinal, deoarece îmbunătăţesc digestia.  Chefirul este mai acru la gust decât iaurturile, deoarece are în componenţa sa drojdii fermentate. Iaurtul are o consistenţă mai fină, iar gustul său nu este foarte puternic.