Castraveţi pentru iarnă

shutterstock 57154669 jpeg

Murăturile merg de minune alături de o friptură într-o zi geroasă de iarnă. Iată cum poţi conserva castraveciorii pentru iarnă.

Ai nevoie de › 4 kg castraveţi cornişon › 2 morcovi (opţional) › 1 căpăţână usturoi › hrean › inflorescenţe de mărar › boabe de muştar › piper negru › 5 l apă › 5 linguri sare de murături (neiodată) › frunze de vişin › 2-3 foi de dafin

Se aleg castraveţi potriviţi ca mărime, foarte proaspeţi, se spală în apă rece, apoi se lasă circa trei ore în apă rece sărată (1 lingură de sare la 1 litru de apă) pentru a ieşi gustul amar din coajă şi pentru a deveni elastici.

Se clătesc din nou, se aşază în borcane sterilizate (de preferat de 800 ml), în poziţie verticală, cât mai bine fixaţi unul

lângă altul. Printre castraveţi se pun căţei de usturoi, felii subţiri de morcov (opţional), bucăţi de hrean, boabe de

muştar şi de piper negru. Separat, se pun 5 l de apă într-un vas mare smălţuit, se adaugă 5 linguri de sare de murături, neiodată, 2-3 foi de dafin, o crenguţă de vişin şi se lasă să dea în clocot.

Se pun cuţite sub borcane pentru a nu se sparge şi se toarnă cu polonicul saramura fierbinte. Se adaugă câte o inflorescenţă de mărar deasupra, se acoperă cu capace şi se lasă câteva minute pentru a se completa cu saramură, dacă este cazul, apoi se înfiletează capacele. Se lasă 4-5 zile în bucătărie, până se produce fermentaţia, apoi se depozitează la loc răcoros şi aerisit, până vor fi consumaţi.