Cât de nocive sunt roşiile ţuguiate, vedetele de moment ale pieţei. Explicaţiile specialiştilor

rosii cu mot jpeg

Roşiile cu moţ care se găsesc în pieţe şi la raft în această perioadă sunt tratate chimic. Este semnalul de alarmă tras de inginerii agronomi, dar şi de specialiştii de la Protecţia Consumatorului care afirmă că „tot ceea ce înseamnă roşie timpurie în România este ajutată să crească de diferite substanţe chimice”.

Roşiile cu moţ, vedetele pieţelor româneşti, nu sunt tocmai cele mai sănătoase produse. Aşa susţin specialiştii, care afirmă că, în extra sezon, roşiile cu ţugui, preferate de cei mai mulţi români, sunt de fapt tratate chimic cu stimulenţi de creştere. Semnalul de alarmă a fost tras de un inginer agronom, potrivit căruia mucronul, adică moţul pronunţat, este chiar o consecinţă a stimulenţilor - de fecundare, de polenizare şi de maturare a fructelor - folosiţi de producători.

„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dată de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanşată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos”, a explicat inginerul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, pentru AgroIntel.ro.

continuarea pe adevarul.ro

continuarea pe adevarul.ro

foto. agrointel.ro