Ce alimente poţi consuma după data de expirare

1 shutterstock 526613413 jpg jpeg

Există două tipuri de termene de valabilitate când vine vorba despre produsele alimentare. „A se consuma de preferinţă înainte de“ se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar îşi păstrează calitatea. Poate fi consumat în siguranţă şi după depăşirea datei respective, cu condiţia să fie depozitat corespunzător. Eticheta „a se consuma până la“ se referă la data până la care produsul alimentar poate fi consumat în mod sigur. Nu trebuie consumat niciodată după data înscrisă pe etichetă.

Pastele făinoase

În general, pastele fierte pot fi păstrate timp de şapte zile la frigider, iar în congelator, pot rămâne timp de şase până la opt luni. Pastele uscate, cu ouă sau fără, pot fi păstrate până la doi ani după data de expirare, dacă ambalajul nu a fost deschis, şi până la un an, dacă punga a fost desfăcută.

Carnea

Carnea crudă, deşi rezistă doar câteva zile la frigider, poate fi păstrată după data de expirare, dacă o congelezi. Cea tocată şi congelată poate fi consumată în siguranţă trei până la patru luni, iar un pui întreg sau un curcan întreg poate sta congelat peste un an.

Peştele

Carnea de peşte poate fi bună pentru consum între şase şi nouă luni, dacă o congelezi, iar crustaceele între trei şi 12 luni. Conservele de peşte nedeschise, din comerţ, se pot păstra între doi şi cinci ani după data de expirare.

Brânzeturi

În general, brânza uscată şi învechită poate fi consumată după data de expirare. Chiar dacă apare mucegaiul alb, acesta poate fi înlăturat de pe brânză. Majoritatea brânzeturilor care ţi-au schimbat nunaţa sau culoarea (verzi, albastre etc.) nu vor mai fi comestibile

Salatele

Nu toate produsele vin cu o dată de expirare, însă produsele ambalate, aşa cum sunt salatele, le au înscrise pe ambalaj, de cele mai multe ori. Vestea bună este că poţi scufunda frunzele ofilite în apă rece cu gheaţă 5-10 minute pentru a-şi reveni.

Laptele pasteurizat (UHT)

Cât timp poţi păstra laptele, depinde de conţinutul său de grăsime. Laptele fără grăsime, poate rezista între şapte şi zece zile, iar cel integral cinci până la şapte zile după ce ai deschis cutia. Vei şti când laptele este stricat, observând textura prea groasă şi mirosul înţepător. În cazul în care cutia nu e deschisă, pot rămâne nealterate până la o lună după data de expirare.

Conservele

Cu excepţia produselor extrem de acide, cum ar fi roşiile şi ananasul, legumele conservate şi unele supe conservate sunt în regulă să fie consumate la un an sau doi după ce expiră. Conservele de carne se pot păstra între doi şi cinci ani.

FOTO Shutterstock