Ce beneficii au lintea şi năutul?

linte leguminoase jpeg

Leguminoasele sunt alimente cu o mare valoare nutriţională, bogate în proteine, magneziu şi fier. Lintea, năutul, fasolea ori mazărea nu ar trebui să lipsească din meniul nostru cel puţin de 2-3 ori pe săptămână.

Lintea

Bogată în magneziu, acid folic şi fibre solubile, lintea scade riscul de boli cardiovasculare şi reglează nivelul colesterolului din sânge. Ea este săracă în calorii, nu conţine grăsimi şi este şi foarte săţioasă, o cană de linte gătită fiind suficientă pentru o cină. Lintea stabilizează şi nivelul de zahăr din sânge. Este indicată pentru persoanele care suferă de hipoglicemie, diabet sau rezistenţă la insulină.

Năutul

Boabele de năut sunt o sursă foarte bună de energie. O cantitate de 150 de grame de năut asigură 70% din necesarul zilnic de acid folic, 50% din cel de fibre şi 30% din cel de proteine. Fierul din boabele năutului produce energie, iar magneziul sporeşte cantitatea de enzime, care asigură doza de antioxidanţi necesară organismului. Persoanele care suferă de gută sau au probleme cu rinichii trebuie să ceară avizul medicului înainte de a introduce năutul în dietă.

Tabelul caloriilor

100 g                   Calorii

Fasole uscată        303

Mazăre uscată       323

Linte verde              341

Năut                         364

Soia (granule)         451

Soia verde               122

Linte roşie uscată    362

Linte fiartă                 116

Mazăre congelată            60

Mazăre fiartă                35

Fasole fiartă                   51

Năut fiert                  164