Ce diferenţă este între ceaiul alb, cel verde şi cel negru

35622089   cup of tea with mint and lemon jpeg

După apă, ceaiul e a doua bătură din lume cea mai consumată. Ceaiul proaspăt, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, e fără grăsimi, aproape fără glucide şi cu aport caloric foarte mic. Gradul de oxidare al frunzelor puse la uscat  determină dacă acestea devin albe, verzi sau negre.

O frunză de ceai negru e oxidată pe de-a întregul, în timp ce o frunză de ceai alb e foarte puţin oxidată. Aroma frunzei depinde de timpul cât a fost lăsată să oxideze, fiind mai puternică pentru un grad de oxidare mai ridicat.

Ceaiul alb, aromă delicată

Foarte populare în China, frunzele de ceai alb nu sunt nici rulate, nici măcinate. Conferă băuturii obţinută prin infuzare o aromă foarte delicată. Este un excelent tonic general. Pentru prepararea lui, se fierbe apă (echivalentul unei căni), se ia de pe foc când dă în clocot şi se lasă deoparte un minut. Se varsă apoi lichidul peste frunze (2 linguriţe), se acoperă vasul şi se lasă la infuzat 5 minute.

Ceaiul verde întăreşte inima

Are o aromă puternică, e bogat în compuşi cu rol antioxidant, minerale, tanini, şi are pe lângă aromă un gust uşor astringent. Cu un conţinut de cafeină de 30-35 mlg la 200 ml, energizează organismul, fără să dea insomnie sau nervozitate. Un studiu japonez recent a arătat că subiecţii care beau circa 5 căni de ceai verde pe zi prezintă mai puţine riscuri de infarct, atac vascular cerebral şi de boli respiratorii. Pentru preparare, se fierbe apa, se ia de pe foc, se lasă un minut şi apoi se toarnă peste frunzele de ceai şi se infuzează 3 minute.

Ceaiul negru frânează osteoporoza

Dacă e chinezesc, cel mai cunoscut provine din provincia Yunnan. Consumul zilnic a 3 căni de ceai negru (o cană fiind echivalentul a 250 ml) are un efect pozitiv asupra sănătăţii cardiovasculare în general. Băutura scade cu 11 % riscul de infarct miocardic, datorită efectului antioxidanţilor din compoziţia sa. Savanţii au mai descoperit că flavonoizii din ceaiul negru contribuie la frânarea osteoporozei la femei. Are un conţinut de 40-60 mg de cofeină la 200 ml. Pentru preparare, se toarnă apă fiartă peste frunzele de ceai şi se infuzează 5 minute.