Ce nu ştiai despre bunele maniere la masă?

1 thumbnail png png

Te-ai gândit vreodată dacă felul în care mănânci şi atitudinea ta în cadrul unei întâlniri sunt de bun-simţ? Încă din secolul al XVI-lea, oamenii au fost interesaţi de bunele maniere la masă, acestea menţinându-se până în zilele noastre. Ţi-am pregătit câteva reguli eficiente de care să ţii cont... întotdeauna!

Foloseşte corespunzător tacâmurile

În mod obişnuit, servirea preparatelor are o rutină, de aceea vei începe cu tacâmurile din exterior către interior, exact în ordinea în care sunt aşezate: furculiţa mică pentru antreu, lingura pentru supă/ciorbă şi cele suplimentare pentru desert şi altele. Nu pune niciodată ustensilele murdare înapoi pe faţa de masă!

Nu spui că mergi până la baie

Dacă ai nevoie să mergi la baie, este de ajuns doar să te scuzi. La masă nu aduci în discuţie subiecte sau fraze care să dezguste ori să le pună celorlalţi imaginaţia la încercare! 

Partea superioară stângă a farfuriei, pentru resturi

Bunele maniere spun că este indicat să laşi în partea stângă de sus a marginii oasele de peşte sau decorul pe care nu-l consumi. În schimb, partea dreaptă de sus a marginii este destinată sosului şi untului. 

Lasă un „semn“ de mâncare în farfuria ta

Acest fapt arată că ai savurat îndeajuns felul de mâncare şi că te simţi mulţumit. O farfurie goală poate da impresia celorlalţi fie că eşti foarte înfometat, fie că nimic nu a fost porţionat suficient. 

Nu lua meniul de pe masă

În general, dar mai ales la întâlnirile importante, regula este ca meniul să rămână mereu aşezat pe masă. De cele mai multe ori, ai impulsul de a lua meniul în mâini şi de a apropia cât mai mult privirea de acesta. Încearcă să laşi măcar coperţile pe masă, în timp ce-i răsfoieşti paginile. 

Pune paharul în acelaşi loc de unde l-ai ridicat

În mod natural, baza pe care se sprijină piciorul paharului formează inevitabil o urmă uşor lipicioasă, mai ales dacă nu există nicio faţă de masă. Momentul în care ridici paharul poate fi destul de jenant şi de inestetic, iar soluţia pe care o ai la îndemână este să-l aşezi în acelaşi loc de unde l-ai luat.

Nu trage scaunul la masă pentru celălalt, la o întâlnire de afaceri

În privinţa întâlnirilor de afaceri, fiecare dintre invitaţi, indiferent că este bărbat sau femeie, îşi trage personal scaunul şi se aşază la masă. În general, dacă persoanele sunt de acelaşi sex, organizatorul ocupă cel mai bun loc de la masă. 

Ce poţi să mănânci cu mâna?

Cu cât întâlnirea este mai formală, cu atât mai constrâns vei fi să foloseşti tacâmurile pe care le ai la îndemână. Totuşi, există anumite excepţii de la regulă, cum ar fi pâinea, cartofii prăjiţi, pizza, sparanghelul gătit, puiul prăjit, taco, porumbul fiert. Dacă cel de lângă tine se foloseşte de ustensile, este nevoie să faci acelaşi lucru. 

Ordinea servirii preparatelor

La masă, fie doamna cea mai înaintată în vârstă, fie cel mai important invitat este servit/ă primul/prima. 

Cine plăteşte consumaţia?

De regulă, persoana care invită are responsabilitatea de a face plata consumaţiei. Pentru bacşiş, un procent de 10% din totalul consumaţiei este suficient.

Invitaţia de a servi

Ghidul bunelor maniere îţi recomandă să nu începi să mănânci până când gazda nu propune acest lucru invitaţilor. 

FOTO: Shutterstock.com