Dovleacul este una dintre „vedetele” bucătăriei de toamnă. Dacă pe vremuri bunicile îl preparau, în general, în doar două moduri - copt sau fiert, astăzi reţetele de prăjituri cu diferite umpluturi sunt adaptate special pentru acest fruct delicios.

Dovleacul este una dintre „vedetele” bucătăriei de toamnă. Dacă pe vremuri bunicile îl preparau, în general, în doar două moduri - copt sau fiert, astăzi reţetele de prăjituri cu diferite umpluturi sunt adaptate special pentru acest fruct delicios.

Reţetele din această perioadă abundă în varietăţi de preparate care conţin dovleac. Asta deoarece perioada în care îl găsim este destul de scurtă, astfel că amatorii pot profita din plin în acest sezon.

Plăcinta cu dovleac este unul din cele mai frecvent întâlnite în sezonul toami. Nu este gospodină să nu prepare ceva cu dovleac în această peroadă, mai ales că dovleacul nu este găsit pe tot parcursul anului, sau, cel puţin, nu cel crescut în grădinile ţăranilor. „Când eram mici, mama îl fierbea, sau cocea în coptor. Era un desert delicios şi îl aşteptam cu mare drag. Acum sunt reţete pretenţioase care folosesc dovleacul”, spune tanti Ileana, o bătrână din Baia Mare. Pentru o plăcintă cu dovleac, mai spune ea, avem nevoie de:

300 g făină albă

250 g zahăr

170 ml ulei

125 ml lapte

5 ouă

1 praf de copt

1 zahăr vanilat

Opţional, se pot pune diferite arome: coajă rasă de lămâie sau portocală etc.

Dovleac ras (gramajul poate varia, în funcţie de preferinţă, dar e suficient cam un vas de 500 ml plin cu dovleac gata ras)

Zahăr, după gust (În general, maxim 100 de grame este suficient)

Opţional, se pot adăuga stafide, nuci, scorţişoară sau alte ingrediente aromatice.

Află reţeta pe adevarul.ro

Loading...
Evaluează articolul