Chef Mehrzad Moghazehi: „MasterChef m-a ajutat să încep o nouă etapă de viaţă“

10 mehrzad 3 png png

Chef Mehrzad Moghazehi era doar un copil atunci când s-a stabilit pe meleaguri româneşti, alături de părinţii şi fraţii lui. Ceea ce nu ştia la acel moment era că, într-o bună zi, va participa la cel mai mare show culinar din România şi îşi va deschide restaurantul visurilor sale, rămânând în tot acest timp un om la fel de modest.

Gătitul, de la nevoie la pasiune

Totul a început în anul 1991, la vârsta de 10 ani, când Mehrzad observa pentru prima dată o lume nouă, cu multe Dacii, cu clădiri şi străzi diferite, cu o cultură şi limbă altfel decât era obişnuit în oraşul său natal, Teheran (Iran), cu minusuri şi cu plusuri. Destinul a făcut să nu primească toţi membrii familiei viza pentru Canada şi s-au hotărât să rămână aici. Primele nouă luni au stat în Bucureşti, apoi s-au mutat în oraşul Ploieşti. S-a obişnuit repede, şi-a făcut prieteni, a învăţat limba română şi aşa au trecut anii, spune el, „cu bine şi rău, aşa cum e viaţa“.

Ceea ce nu s-a schimbat până astăzi sunt bunătăţile pe care le face mama, cu aceleaşi gusturi şi arome care îi stârnesc amintiri din copilărie.

„De mic mi-a plăcut gătitul, dar pot spune că pasiunea a înflorit odată cu nevoia... Eram în clasa a X-a când m-am mutat singur în Bucureşti. În acea perioadă, ai mei locuiau în Ploieşti. De plăcere sau de nevoie, am început să gătesc mai des, încercând să reproduc ce mâncam prin oraş şi, cu trecerea anilor, s-a intensificat dorinţa sau, mai bine zis, setea de a învăţa în domeniul culinar“, a povestit chef Moghazehi.

Mâncarea preferată este Fesenjoon, un preparat tradiţional iranian cu carne de oaie, nuci pisate, prune galbene şi bulion de rodie, iar dacă vrei să-l cunoşti îndeaproape, vei afla că în frigider nu-i lipsesc „parmezanul, salsa cu trufe, murăturile de casă şi berea“(zâmbeşte – n.r.). În schimb, nu-i plac esenţa de rom, mâncărurile grase şi cele prea fierte.

Cum şi-a împlinit visurile

În anul 2011, o întâmplare cu totul neobişnuită i-a deschis calea spre noi oportunităţi: urma să participe la primul sezon al concursului MasterChef România.

„A fost o experienţă inedită, unde am învăţat multe despre televiziune, despre oameni, de la colegii mei şi de la cei trei chefi. Participarea la MasterChef m-a ajutat să iau decizia cea mare de a renunţa la vânzări, unde aveam un venit foarte bun, şi de a începe o nouă etapă de viaţă. În următorii ani, am urmat un curs de bucătar, de bucătar-şef, barista şi alte master-class-uri şi workshop-uri culinare, de cofetărie şi patiserie“, a explicat acesta.

Aşadar, a absolvit Şcoala Hostalion din Bucureşti, devenind Food & Beverage Director, iar în prezent studiază Management, fiind un student conştiincios în ultimul an la Universitatea Hyperion din Capitală.

De-a lungul timpului, a făcut schimb de experienţă în Costa Rica, a realizat show-ul culinar „Senzaţii în bucătărie“ pe canalul TvH, împreună cu un alt fost concurent al MasterChef - Alexandru Cîrţu - şi a gătit în cadrul emisiunii „Se zice că...“, de la TVR 1. Totodată este proprietarul unei firme de organizare de evenimente ce îi poartă numele, a deschis câteva restaurante în ţară şi unul în Iran, este trainer specializat în condimente la Horeca School Bucureşti, dar şi consultant culinar.

Între gusturile de acasă, cele româneşti şi cele internaţionale

Să deschizi un local cu specific iranian, dar şi cu preparate din bucătăria românească şi internaţională, mai ales în contextul de acum, este un act de-a dreptul curajos. Pasiunea pentru serile tematice, pentru meniurile care cuprind cinci zone diferite, de la cea românească până la cea iraniană, mediteraneeană, italiană şi americană, dar şi pentru gătitul cu ingrediente naturale, toate acestea l-au determinat pe chef Moghazehi să-şi atingă un alt obiectiv în plan profesional.

A deschis Ziba Restaurant & Garden, By Mehrzad în pădurea Păuleşti din judeţul Prahova, unde numele „Ziba“ înseamnă, în traducere, „Frumos“.

Ziba Restaurant & Garden, By Mehrzad

„Nu e uşor să creezi un preparat sau un meniu corect, bun şi eficient pentru restaurant sau chiar pentru un eveniment. De inspirat, mă inspir din orice... din natură, din ce văd la alţi profesionişti, din fotografii, experimentând chiar unele idei care, pentru alte persoane, pot părea exagerate“, a explicat bucătarul.

În viziunea lui Mehrzad, poţi evolua atunci când eşti pasionat în adevăratul sens al cuvântului, atunci când îţi doreşti să înveţi, să munceşti şi să investeşti în tine. Plus un strop de noroc pentru a fi în locul potrivit, la momentul potrivit şi lângă persoanele potrivite care te vor ajuta să te dezvolţi. Un astfel de mentor este şi chef Moghazehi, deşi nu ar recunoaşte nicicând asta.

Şi-a propus să dea mai departe din cunoştinţele sale noii generaţii de bucătari: „Lucrez şi la un proiect educaţional, Ziba Coolinary Project, pentru care voi realiza împreună cu echipa noastră de filmare 30 de episoade video despre tehnici de gătit, siguranţă şi igienă în bucătărie şi, bineînţeles, reţete. Episoadele vor fi în curând disponibile în online. M-am gândit că nu mulţi au posibilitatea materială sau timpul să înve ţe în şcoli de profil din ţară sau de afară şi, odată cu ideea de a crea proiectul educaţional, voi putea să dau înapoi universului ce am primit, celor pasionaţi, mai exact tot ce am învăţat eu în decursul anilor“, a încheiat el.

Foto: Sorin Petculescu