Chef Shoo: „Cea mai bună şcoală de bucătari este exerciţiul“

chef shoo jpeg

Înalt, suplu, cu ochi expresivi şi plin de viaţă! Daniel Scripcă, alias chef Shoo, este un norocos! Pe lângă talentul pe care-l are în arta culinară, tânărul meu interlocutor are şi o îndemânare înnăscută atât pentru restaurarea lucrurilor vechi, cât şi pentru design.

„Îmi place să îmbunătăţesc mereu reţetele...“ Chef Shoo mă primeşte în restaurantul Stradale, local situat în clădirea A a complexului de birouri Bucharest Business Park, în spatele Casei Presei. „Nu ştiu dacă asta e simplu ori complicat! De fapt, important este să-ţi desăvârşeşti tehnica şi să nu faci compromisuri care scad calitatea mâncării cu care te prezinţi în faţa clientului.“

Chef Shoo este cel mai mic dintre fraţii Scripcă! Marius, Florin, alias chef Foa, şi Daniel. Toţi, bucătari! „Am avut aceeaşi sursă de inspiraţie: familia. Suntem o familie numeroasă şi gurmandă, astfel că mama era mereu în bucătărie. Prima oară am fost nevoit să o ajut, apoi a început să îmi facă plăcere să îi dau idei sau să mă ocup chiar eu de cumpărături. Am început să gătesc serios pe la 18 ani“, îmi povesteşte tânărul chef. Împreună cu fraţii lui, s-a perfecţionat în Italia, Germania şi Marea Britanie, iar în România a absolvit cursurile de bucătari din cadrul THR Group. „Dar cea mai bună şcoală este exerciţiul, şi nu oriunde, ci la Flavours Food Academy!“, îmi spune el şi continuă: „Îmi aduc aminte că prima reuşită gastronomică au fost spaghetele

bolognese. La momentul respectiv, îmi plăcea acel preparat deoarece era şi hrănitor şi arătos. De pe atunci începusem să fac o «obsesie» pentru aspectul farfuriei“.

Bucătărie de top

Dintre toate experimentele culinare pe care le-a făcut de-a lungul timpului, cel mai mult îi place bucătăria orientală. „Prefer influenţele orientale în ceea ce priveşte stilul de gătit. Turcia şi India sunt o inspiraţie pentru mine. Îmi plac condimentele care provin din aceste regiuni, dar şi meniul lor de zi cu zi. Vă recomand să încercaţi kofta, humus şi curry de legume cu lemongrass. Arta culinară înseamnă gătitul în faţa clientului care pofteşte la carnea de vită în wok sau la pâinea proaspătă abia scoasă din cuptor, bucătăria deschisă unde interacţionez cu colegii şi cu cei care vin la masă“, îmi spune cheful. Îl întreb dacă găteşte simplu sau complicat?

„Eu nu cred în simplitate în bucătărie, ci mai degrabă în ingrediente simple cu care să faci minuni. Exemple? Salatele cu dressinguri formidabile sau carnea de curcan ori de vită gătită corect la grătar. De asemenea, pâinea este un aliment de bază care merită mai multă atenţie. Aceasta poate da un plus de gust oricărui sendviş sau curry. Îmi plac mult platourile cu salată de vinete, ardei iute sau ardei copt şi brânzeturi. Nu sunt singurele, am gătit aproape orice de-a lungul timpului, însă reţetele pe bază de legume sunt în topul meu“, îmi răspunde el. Sunt curioasă ce condimente foloseşte? „Nu mă despart niciodată de coriandrul proaspăt, de chimion şi de turmeric. Le «colecţionez» din locurile unde călătoresc sau, dimineaţa, la prima oră, din piaţă“, îmi răspunde prompt. Îl întreb timid dacă el crede că avem bucătărie tradiţională? „Sigur că avem! Mereu mi-a plăcut bucătăria noastră şi nu am renunţat la ea nici măcar în restaurantul unde sunt acum chef, la Stradale. În decembrie, în general, pregătesc sarmale cu costiţă afumată de mine “, încheie chef Shoo.

Street-Food...

..sau mâncare disponibilă în spaţii publice! Conceptul este nou în România, iar fraţii Scripcă au pus umărul la lansarea lui! Bucureştiul a fost gazda Street-Food Night Market, eveniment aflat la prima ediţie, iar Clujul a fost oraşul în care s-a desfăşurat prima ediţie a Street-Food Festival. Cei doi fraţi, chef Foa şi chef Shoo, au fost sarea şi piperul evenimentelor. „Îmi doresc ca fenomenul de Street-Food să evolueze şi în România: mâncarea proaspătă, pregătită fix în faţa ta pe stradă. De curând, Flavours a organizat o piaţă de noapte, unde am gătit de la 21.00 până la 2.00 dimineaţa, împreună cu alţi colegi bucătari. În meniu am avut wok de legume şi pui, supe asiatice, tapas, pâine la cuptor, sendviş cu pastrami, tzatziki, quesadilla, burrito, cârnaţi picanţi cu prune uscate, dar şi deserturi. Am servit peste 1.500 de oameni, ceea ce a fost extraordinar!

Vedetă a fost «Foa's Pastrami», un sendviş făcut din carne de vită tăiată felii subţiri, cu castraveţi muraţi şi cu muştar Dijon, în pâine cu chimen. E o reţetă cu origini româneşti, veche de mai bine de un secol. Împreună cu fratele meu, chef Foa, promovez acest preparat delicios, dar şi întregul concept de Street-Food“, zice el şi continuă: „Da, îţi spun cum se face, dar nu‑ţi divulg chiar tot, că nu pot! Carnea e ţinută în saramură 7 zile, apoi condimentată cu un amestec secret. Urmează procesul de afumare şi apoi gătire la abur. Are nevoie de câteva săptămâni bune de pregătire. La ambele evenimente, miile de vizitatori au avut parte de cele mai bune preparate marca chef Foa şi Flavours“.

Reţetă de chef

Vrei o reţetă? În perioada asta, recomand un preparat uşor, cu legume. Oricine îl poate face, pentru că nu necesită foarte multă experienţă. În plus, este şi sănătos! Ingredientele pentru 2 porţii sunt: 1 vânătă, 2 ardei capia mari , 2 căţei de usturoi, 3 linguri ulei de măsline extravirgin, ½ de lămâie, 5 frunze pătrunjel, 3 frunze mentă, lipie sau pâine naan proaspătă şi 1 linguriţă sare de mare. Vinetele şi ardeii se coc, apoi se taie felii. Se adaugă sare de mare, ulei de măsline extravirgin, usturoiul frecat în mojar, zeama de lămâie. Se presară cu pătrunjel şi mentă proaspătă. Salata se pune pe pâine naan, proaspăt scoasă din cuptor sau chiar în lipie.“

text: Maria Belu

foto: arhiva personală