Frunzele de urzică conţin substanţe chimice cum ar fi histamina, serotonina, acidul formic şi acetilcolina, compuşi care provoacă inflamaţii şi senzaţii de mâncărime, acestea dezvoltându-şi părul înţepător ca mecanism de apărare. Aceste substanţe sunt anihilate după prepararea termică, astfel că stomacul nu va fi afectat. În schimb, femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să evite consumul de urzici, iar persoanele cărora le sunt administrate medicamente pentru tensiune arterială sau diabet trebuie să consulte medicul înainte de a mânca urzici.

Ingrediente 

  • 500 g urzici
  • 1 morcov mare
  • 3 cartofi 
  • 1 ceapă mare 
  • ½ păstârnac
  • ¼ ţelină
  • 2 căţei usturoi
  • 1 roşie mare
  • 700 ml supă de legume sau apă
  • 30 ml ulei
  • 500 ml borş
  • 2 ouă
  • sare, după gust
  • pătrunjel proaspăt, pentru decor 
  • smântână, opţional

Mod de preparare

După ce ţi-ai luat mănuşile de protecţie, cureţi de codiţe şi speli foarte bine, sub jet de apă rece, frunzele de urzici. Ulterior, pui o oală cu apă şi sare la fiert. După ce a dat în clocot, adaugi frunzele de urzici şi le laşi 10 minute la foc potrivit. Dai deoparte şi scurgi urzicile într-o sită.  

Într-o cratiţă medie, sotezi în ulei usturoiul zdrobit, ceapa tocată mărunt şi roşia tăiată cuburi. Cureţi, speli şi tai cuburi cartofii. Adaugi bucăţile de cartof, păstârnacul, morcovul şi ţelina curăţate, spălate şi date prin răzătoarea mare. Torni supa de legume sau apa (poţi pune o parte din zeama în care au fiert urzicile), condimentezi cu sare şi laşi să fiarbă 20 de minute, la foc mediu. Separat, fierbi borşul 15 minute.

Frunzele de urzici le adaugi ultimele, după ce le toci, apoi torni borşul şi laşi la foc domol încă 10 minute. Dai deoparte şi torni ouăle bătute, răsfirând zdrenţele de ou cu o furculiţă. 

Serveşti ciorba caldă, cu smântână, dacă doreşti, şi o decorezi cu pătrunjel proaspăt tocat. 

Poftă bună!

Foto: Shutterstock.com

 

Încearcă şi reţeta de Portofele cu spanac şi brânză

Loading...