Clătite cu dovlecei (vitamina C)

clatite de dovlecei jpeg

Bucură-te de minunatele clătite cu dovlecei. Dacă vrei să le dai un plus de savoare clătitelor tale, include mai des dovleceii în reţetele tale. Dovleceii sunt o sursă bună de vitamina C. Un antioxidant solubil în apă, vitamina C se dizolvă în fluidele din corpul tău şi îţi protejează celulele de radicalii liberi, care sunt compuşi extrem de nocivi care îţi afectează ADN-ul, îţi oxidează lipidele şi proteinele, provocând daune la nivel celular.

Însă dacă incluzi alimente bogate în vitamina C în dieta ta, te vei bucura şi de alte beneficii: vei ajuta celulele sistemului nervos, vei ajuta organismul să metabolizeze colesterolul şi îţi vei menţine ţesuturile sănătoase şi puternice.

O cană de dovlecel tocat conţine 22 de miligrame de vitamina C, care reprezintă 24% din cantitatea zilnică recomandată pentru bărbaţi şi 29% din cantitatea recomandată pentru femei, spun specialiştii.

Clătite cu dovlecel – Ingrediente

2 dovlecei de mărime medie 2 linguri de ceapă roşie, dată prin răzătoare 2 ouă, bătute uşor 6-8 linguri de făină 1 linguriţă praf de copt 1 linguriţă sare grunjoasă 1/2 linguriţă piper negru, proaspăt măcinat unt ulei vegetal

Clătite cu dovlecel – Mod de preparare

Încingi cuptorul. Dai dovlecelul prin răzătoarea mare, într-un bol. Adaugi imediat ceapa şi ouăle, bătute uşor. Încorporezi 6 linguri de făină, praful de copt, sarea şi piperul. Dacă aluatul este prea moale din cauza lichidului din dovlecei, adaugi restul de făină (2 linguri).

Încingi o tigaie antiaderentă la foc mediu şi topeşti o jumătate de lingură de unt şi o jumătate de lingură de ulei. Când untul este încins, dar tigaia nu scoate fum, reduci flacăra la foc mediu spre mic şi torni mai multe linguri cu aluat în tigaie.

Rumeneşti clătitele aproape 2 minute pe fiecare parte, până capătă o culoare maro-aurie. Aşezi clătitele pe o tavă de copt şi le păstrezi calde în cuptor.

Ştergi tigaia cu un prosop uscat de bucătărie, adaugi mai mult unt şi ulei în tigaie şi continui să prăjeşti clătitele până când termini tot aluatul. Clătitele pot sta calde în cuptor 30 de minute. Serveşti aceste clătite cu dovlecei cât sunt calde.

Surse: foodnetwork.com, livestrong.com. Foto: www.pbs.org.