Sărbătorile Pascale îţi aduc linişte sufletească, clipe petrecute cu cei dragi, bucate tradiţionale şi multe bunătăţi dulci. Pentru ca mâncarea să meargă „ca unsă“, vei avea nevoie, ocazional, de câte un pahar de vin. Dacă nu te-ai hotărât cu ce vinuri te-ai putea delecta, iată ce sugestii avem!

Vinul alb

Vinul alb se potriveşte preparatelor din carne slabă cum ar fi cea de pui, de curcan sau de peşte. Se îmbină armonios cu deserturile, salatele, pastele, aperitivele, fructele de mare şi cu brânzeturile de tipul Camembert sau feta. Pentru masa de Paşte, nu ezita să aşezi vinul alb lângă drob, lângă ciocolată (Muscat), lângă mâncarea de cartofi (Sauvignon Blanc) şi lângă puiul bine rumenit la cuptor (Chardonnay).

Cele mai cunoscute tipuri de vin alb sunt:

  • Chardonnay (arome de citrice, măr, piersică, banană, ananas)
  • Chenin Blanc (arome de citrice, pară, măr, flori albe)
  • Gewürztraminer (arome de grepfrut, flori)
  • Pinot Gris/Grigio (arome de citrice, pepene galben, pară)
  • Riesling (arome de măr, pară, citrice)
  • Sauvignon Blanc (arome de plante, ardei gras verde, sparanghel, grepfrut, fructul pasiunii)

Câteva dintre cele mai bune vinuri albe româneşti sunt: Fetească Albă, Grasă de Cotnari, Zghihară de Huşi, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio.

Vinul roşu

Vinul roşu, obţinut din struguri negri, este cea mai bună alegere pentru preparatele din miel (Cabernet Sauvignon) şi pentru jambon (Pinot Noir)! Se potrivesc inclusiv lângă preparatele din carne de porc, de vânat, de vită şi lângă brânzeturi de tip Emmental sau parmezan.

Cele mai cunoscute tipuri de vin roşu sunt:

  • Cabernet Franc (arome de coacăze, măsline negre, cafea)
  • Cabernet Sauvignon (arome de ardei gras, ulei de măsline, plante, cireşe amare)
  • Merlot (arome de pepene roşu, căpşuni, cireşe, prună)
  • Pinot Noir (arome de sfeclă roşie, mure, prună, frunze de roşii şi cola)
  • Syrah/Shiraz (arome de mure, prună, ardei, căţei de usturoi)

Câteva dintre cele mai bune vinuri roşii româneşti sunt: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Vinul roze

Vinul roze este asociat cu feluri uşoare de mâncare precum salate sau aperitive, dar şi cu o varietate de deserturi. Poţi să-l ai în vedere şi dacă serveşti drob, pască sau cozonac.

Cele mai cunoscute tipuri de vin roze sunt:

  • Syrah Rosé (note de piper alb, ulei de măsline, căpşuni, cireşe)
  • Cabernet Sauvignon Rosé (arome de ardei gras verde, ardei iute, cireşe, stafide)
  • Pinot Noir Rosé (arome de pepene roşu, zmeură, căpşuni)

Printre cele mai bune vinuri roze româneşti recomandate de experţi se numără Feteasca Neagră roze, Busuioaca de Bohotin şi roze negru de Drăgăşani. 

Nu în ultimul rând, atenţie la excesul de alcool şi de mâncare! 

FOTO: Shutterstock.com

Vezi şi Băuturi pentru masa de Paşte: 3 cocktailuri delicioase

Loading...