Curry este un nume generic pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate, cu un amestec de condimente, tipic bucătăriilor asiatice. Numele a fost popularizat de către coloniştii britanici din India şi era utilizat pentru a descrie o serie de mâncăruri locale cu sos. Cuvântul curry derivă din „kari“, însemnând „sos“ în limba tamilă. Un curry conţine în general ghimbir, usturoi, ceapă, coriandru, ardei iute, chimion, scorţişoară, turmeric, seminţe de muştar, cuişoare.

Ingrediente

  • 1 kg carne macră de miel
  • cepe albe
  • căpăţână mică de usturoi
  • ardei iute roşu
  • lingură ghimbir ras
  • saredupă gust
  • ½ linguriţă piper negru măcinat
  • linguriţă chimion pudră
  • linguriţă scorţişoară
  • linguriţă turmeric pudră
  • linguriţă boabe de muştar  
  • 3-4 cuişoare
  • linguriţă boia iute
  • linguriţă zahăr
  • foi de dafin
  • 300 g suc de roşii  
  • 50 ml ulei

Mod de preparare 

Speli carnea de miel şi o tai cuburiSpeli cepele şi le tocicureţi ustuoiul şi îl zdrobeşti. Tai felii ardeiul iute.  

Încingi uleiul în cratiţa antiaderentă şi adaugi boabele de muştarcuişoarelescorţişoarachimionulboiaua şi turmericul.

Căleşti condimentele 2 minute, ca să se eliberezetoate aromeleapoi adaugi ceapausturoiulghimbirul şi ardeiul iute. 

Mai ţii pe foc mediu 5 minute, amestecând des. 

Pui carnea de mielcondimentezi cu sare şi piper, torni sucul de roşii şi adaugi foile de dafin şi zahărul. 

Completezi cu 2 căni de apă şi laşi curry-ul la foc micacoperit cu capacaproximativ 2 ore şi jumătate.

Din când în cândamesteciCând sosul s-a îngroşat şi carnea se rupe cu furculiţaeste gata.

Îl ornezi cu verdeaţa preferată şi îl poţi servi cu lipii sau cu orez simplufiert.

Poftă bună! 

FOTO: Shutterstock.com 

 

Încearcă şi reţeta de Friptură de iepure cu vin alb

Loading...