De ce sunt bune cerealele la micul dejun

Various sweet cereals in ceramic bowls and jug with milk on color wooden background jpeg

Denumite după zeiţa agriculturii la romani  ̶  Ceres, cerealele continuă să fie campionii de la micul dejun, datorită gustului lor şi a aportului de fibre, proteine, lipide, vitamine şi enzime.

Fac parte din categoria gramineelor, iar printre cele mai populare cereale se numără grâul, orezul, porumbul, secara şi ovăzul. Sunt bogate în carbohidraţi, alimentează corpul cu energie, ajută la prevenirea cancerului, în tulburările gastrointestinale şi reglează nivelul colesterolului.

Aliment de bază

Printre primele preparate făcute din cereale se numără terciul, care reprezenta hrana de bază a săracilor. În topul celor mai consumate alimente obţinute din cereale se clasează: pâinea, mămăliga, berea şi pastele făinoase.

Cerealele din cutie

Au fost inventate în anul 1863, din făină integrală de grâu şi apă. Cu timpul, au fost adăugate şi alte ingrediente, precum zahărul, vitaminele, fructele, coloranţii şi aditivii. Disponibile în magazine într-o multitudine de variante, nu toate reprezintă o opţiune sănătoasă. De aceea e bine să verifici eticheta înainte şi să le eviţi pe cele cu un conţinut ridicat de grăsimi, zahăr şi sare. Alege-le pe cele obţinute din cereale integrale, precum fulgii de ovăz, grâu sau orez.

Stimulează tranzitul intestinal

Previn apariţia constipaţiei şi tulburările gastrointestinale, deoarece conţin fibre precum celuloza, pectina şi hemiceluloza- prezente în cantităţi mari în tărâţe. Cerealele sunt de ajutor  şi în cazul peristaltismului.

Sursă de vitamine

Dacă suferi de carenţe de vitamina B, include în dieta ta cerealele integrale. Acestea au valori nutriţionale excepţionale, însă procesul de rafinare le poate afecta calitatea.