Atlasul gusturilor: Chile, escala culinara în America de Sud

Bucătăria chiliană este un amestec fascinant de influențe indigene, coloniale spaniole și europene, toate îmbogățite de resursele naturale unice ale țării. Aflat între munți și ocean, acest teritoriu oferă o diversitate impresionantă de ingrediente, de la pește și fructe de mare la legume și vinuri de calitate.

pastel de choclo jpg

Mapuche, poporul indigen al regiunii, a influențat bucătăria prin utilizarea unor ingrediente precum merquén, un amestec de ardei afumat și condimente. Spaniolii au introdus utilizarea grâului, a cărnii de vită și de porc în preparatele chiliene, iar imigranții germani, italieni și croați au adus rețete și tehnici noi pentru prepararea deserturilor, a brânzeturilor și a pâinii. Și în prezent bucătăria chiliană pune accent pe păstrarea gustului

natural al ingredientelor, fără să-l modifice cu prea multe condimente. Preparatele clasice includ ceviche, adică pește crud marinat cu lămâie și ierburi, și curanto, un amestec de carne, fructe de mare, legume și pâine, preparat în stil tradițional, într-o groapă săpată în pământ. Printre mâncărurile tradiționale se mai numără și: empanadas, plăcinte umplute cu carne, ceapă, ou fiert și măsline, pastel de choclo, o budincă de porumb cu carne, pui și ouă, cazuela, supă hrănitoare din carne de pui sau de vită, legume și porumb, și asado, o gamă largă de fripturi condimentate și grătare, parte importantă a culturii culinare chiliene. Bucătăria chiliană îmbină perfect tradiția cu simplitatea, oferind preparate gustoase și autentice.

Pastel de choclo

Ingrediente

1 kg porumb boabe de la conservă

1 cană lapte

2 linguri unt

sare și piper

Pentru umplutură

500 g carne de vită tocată

200 g piept de pui tocat

1 ceapă mare, tocată fin

2 linguri ulei vegetal

2 lingurițe boia dulce

1 linguriță chimen măcinat

2 ouă fierte tari, tăiate în sferturi

10-12 măsline fără sâmburi,

2 linguri stafide

sare și piper

Mod de preparare

Pui boabele de porumb într-un blender împreună cu laptele și mixezi până obții un piure.

Într-o cratiță, topești untul, adaugi piureul de porumb și gătești la foc mediu, amestecând constant până ce obții o textură mai groasă. Potrivești de sare și piper.

Într-o tigaie mare, pregătești umplutura: încălzești uleiul și sotezi ceapa până devine translucidă, adaugi cele două feluri de carne tocată, boia, chimen, sare și piper, și lași pe foc 15 minute până ce aromele s-au combinat, iar carnea s-a gătit ușor.

În vase de ceramică, montezi plăcinta: întinzi carnea călită, adaugi deasupra ouăle fierte, măslinele și stafidele, și torni uniform piureul de porumb, nivelând cu o spatulă. Dai la cuptor aproximativ 50 de minute, până ce s-a rumenit uniform la exterior. Lași la răcit 10 minute și servești cu salată de murături.

Prăjitură Leche Asada

praitura leche asada jpg

Ingrediente

1 l lapte

5 ouă mari

150 g zahăr

1 linguriță esență de vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie

zahăr suplimentar, pentru caramelizare

fulgi de migdale și de cocos, pentru decor

Mod de preparare

Într-o cratiță nonaderentă, încălzești 5 linguri de zahăr, la foc mediu, până se topește și devine auriu. Torni caramelul obținut într-o tavă de ceramică, asigurându-te că este distribuit uniform.

Separat, într-un bol mare, bați ouăle cu zahărul până obții un amestec omogen, apoi adaugi treptat laptele, esența de vanilie și coaja de lămâie, și continui să amesteci pentru a combina ingredientele.

Torni amestecul obținut în tavă, peste caramel, iar tava de ceramică o dai la cuptor într-o tavă mai mare, umplută pe jumătate cu apă fierbinte, pentru a obține efectul de bain-marie.

Lași la cuptor aproximativ 50 de minute sau până când se rumenește ușor la suprafață, iar crema este fermă, trecând testul scobitorii. Lași să se răcească la temperatura camerei, apoi dai la frigider cel puțin 2 ore înainte de a servi. Răstorni pe un platou, porționezi și servești decorată cu fulgi de migdale și de cocos.

Sos Pebre

sos pebre jpg

Ingrediente

4 roșii bine coapte

1 ceapă mică

1 cățel de usturoi

1 legătură mică de coriandru proaspăt

2 ardei iuți, roșii sau verzi

3 linguri ulei de măsline

2 linguri oțet de vin alb sau oțet de mere

sare și piper

Mod de preparare

Toci roșiile cubulețe, la fel procedezi cu ceapa și cu ardeii. Toci fin coriandrul și zdrobești usturoiul.

Într-un bol mai mare, combini toate legumele și coriandrul, torni uleiul de măsline și oțetul, și asezonezi cu sare și piper. Dacă dorești o textură mai lichidă, adaugi 2 linguri de apă.

Lași deoparte 15 minute și poți servi cu friptură, nachos sau cu orez.