Cozonac cu vișine și frișcă: desertul pe care trebuie să-l încerci!

cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg

Suntem obișnuți să mâncăm cozonac doar de câteva ori pe an, cu prilejul unor sărbători importante. De cele mai multe ori, preferăm cozonacul tradițional, dar acest desert are numeroase versiuni, care de care mai gustoase, inclusiv cea din rețeta următoare.

Cozonacul cu vișine și frișcă este un desert de vară, în care deliciosul aluat clasic se îmbină armonios cu fructele proaspete și cu frișca savuroasă.

Iată cum se prepară.

Ingrediente

Pentru aluat:

400 g făină

200 ml lapte integral

2 gălbenușuri

2 ouă

25 g drojdie proaspătă

140 g zahăr

1 linguriță extract de vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie netratată

100 g unt

5 g sare fină

300 g vișine fără sâmburi

Pentru umplutură:

500 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)

80 g zahăr pudră

vișine, pentru decor

cozonac visine frisca shutterstock 2019888137 jpg

Dizolvi drojdia în 100 ml de lapte călduţ, în care ai adăugat o linguriță cu zahăr. Laşi deoparte 15-20 de minute, la cald.

Mixezi ouăle și gălbenuşurile cu restul de zahăr, sarea, coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie 5-7 minute, la viteză mare. Adaugi maiua, restul de lapte rece, apoi amesteci ușor. Încorporezi făina, untul moale şi începi să frămânţi. Când aluatul e omogen, îl transferi într-un vas curat, îl acoperi cu un prosop și îl ții la dospit până ce își dublează volumul.

Împarți aluatul în 2 bile și întinzi foi rotunde, cu diametrul de 24-25 cm. Pui prima foaie într-o tavă rotundă, cu inel detașabil, tapetată cu hârtie de copt și presari jumătate din cantitatea de vișine bine scurse, Așezi a doua foaie și presari restul de vișine.

Lași aluatul din nou la dospit, 30 de minute și preîncălzești cuptorul la 160 °C. Dai tava la cuptor aproximativ 50 de minute, până ce trece testul scobitorii. Când e gata, lași desertul la răcit, apoi îl tai în două, transversal.

Bați smântâna rece cu zahărul pudră până ce devine frișcă. Pui un strat de frișcă pe prima felie de blat, acoperi cu a doua și decorezi prăjitura cu restul de frișcă și cu vișine proaspete. Lași cozonacul la frigider 3-4 ore înainte de servire, să se întrepătrundă aromele.

FOTO Shutterstock