Reţeta zilei de luni. Ciorbă bănăţeană (reţeta de la 1902 a Ecaterinei Comşa)

ciorba banateana jpeg

Chit că Ecaterina S. Comşa, absolventă a Institutului Damen-Stift din Viena (cum se recomanda), avea origini în Banatul Craiovei - era olteancă get-beget, cum s-ar zice - reţeta la care m-am oprit astăzi e din celălalt „Banat”, cel de dincolo de munte şi, la 1902, chiar de dincolo de ţară. Căci Banatul acela - pe care azi îl numim, simplu, chiar aşa - se afla în imperiul austro-ungar.

În volumul său, „Buna Menajeră sau Carte de Bucate”, tipărit la Craiova, în tipografia lui N.I. Macavei din strada Madona-Dudu No. 5, ea ne desluşeşete tainele aceste Ciorbe „bănăţeneşti”, care se face din trei feluri de carne (alese după gustul gazdei sau al oaspetelui), dar cu puţintele rădăcinoase şi alte legume... defel. Partea din reţetă care face referire la rântaş, în zilele noastre poate să fie uitată... depinde şi de ce dietă ţineţi! Tot aşe... ceapa mărunţită poate fi înăbuşită, nu rumenită...

continuarea pe antenasatelor.ro

continuarea pe antenasatelor.ro