Reţete de bulz. Trucuri din bucătăriile din Moldova, Ardeal şi Oltenia

bulz sunca cscaval 580x400 jpeg

Dacă ai musafiri străini şi nu ştii ce mâncare tradiţională să le faci, iată câteva reţete de bulz din bucătăriile din diferite zone ale ţării. De altfel, aceste reţete sunt excelente ca să te inspiri pentru masa de sărbători sau puri şi simplu atunci când vrei să încerci ceva autentic românesc. Fiecare reţetă în parte are ceva unic şi special pentru zona din care provine.

Reţete de bulz. Trucuri din bucătăria moldovenească:

O reţetă de bulz moldovenesc foarte gustos la care trebuie să pui:

- mămăligă din mălai, apă şi sare

- costiţă afumată sau kaiser

- slăninuţă

- ulei

- unt

- smântână

- brânză de burduf

Cum se prepară?

Se prepară o mămăligă, pentru câte porţii vreţi. Bulzul este, de fapt, o bilă de mămăligă umplută, aşa că fiecare ştie câte bulzuri vrea să obţină. Mămăliga se lasă peste noapte să se răcească bine. Brânza de burduf se sfărâmă bine, slăninuţa sau kaiserul se taie felii subţiri, untul se scoate la temperatura camerei.

Mămăliga se modelează cu mâna, formându-se bile. În fiecare bilă se face un căuş, unde se pune o bucată de unt, câteva felii de slănină şi brânză de burduf. Se închide bine fiecare bilă şi se pun pe grătar până când se topeşte brânza şi mămpliga prinde crustă. Se servesc calde cu smântână.

Reţete de bulz. Trucuri din bucătăria ardelenească:

Ce vă trebuie pentru această reţetă?

- 1 litru de apă

- ulei

- sare

- 300 de grame de mălai

- 4 cârnaţi ardeleneşti

- 400 de grame de costiţă afumată

- 400 de grame de brânză de burduf

- 60 de grame de unt

- ouă

Cum se prepară?

Cârnaţii şi costiţa se taie felii şi se pun la prăjit în ulei. În aceslaşi timp se pune apa la fiert pentru mămăligă. Când apa dă în clocot, se toarnă în ploaie mălaiul şi se amestecă bine cu telul să nu se formeze cocoloaşe timp de 5 minute. Mămăliga pentru bulzul ardelenesc nu se face nici moale, nici tare, de tăiat cu aţa, ci potrivită. Adaugă sare şi lasă mămăliga să fiarbă bine până ce se desprinde de ceaun. Se mai amestecă o dată sau de două ori în ea până este gata.

Se toarnă apoi pe un fund de lemn, se lasă la răcit, apoi se fac bulgări mai mari sau mai mici, depinde de preferinţe. Brânza se sfărâmă bine. În fiecare bulz se face o gaură mai mică, unde se pune câte puţin din carnea prăjită şi brânză. Apoi, într-o tavă unsă cu unt se pun frumos bulgăraşii şi se lasă la cuptor cam 15 minute. În acest timp, se fac ouă ochiuri pentru câţi bulzi au ieşit. Când se scot, se mai presară cu un strat de brânză şi se pune pe fiecare bulz câte un ou ochi. Poftă bună!

Reţete de bulz. Trucuri din bucătăria oltenească?

Ce ingrediente îţi trebuie:

- 500 de grame de mălai

- 150 de grame de cârnaţi afumaţi

- 150 de grame de şuncă afumată

- 150 de grame de costiţă afumată

- 150 de grame de telemea

- 100 de grame de unt

- 100 de grame de caşcaval

- 10 ouă

- ulei

- sare

Cum se prepară?

Se prepară mămăligă din mălai, sare şi apă. Pentru bulzul oltenesc, mămăliga trebuie să fie un pic mai tare. Se lasă mămăliguţa la răcit şi se face umplutura. Se taie cuburi costiţa şi se pune la prăjit, după câteva minute se adaugă şuncă şi cârnaţii şi se lasă şi ei la prăjit. În acest timp, brânza se rade bine şi se amestecă cu ouăle bătute. Acestea se pun peste carnea din tigaie. Când ouăle s-au legat, se ia de pe foc tigaia.

În bucăţile de mămăligă care se taie, se fac cuiburi care se umplu cu carnea şi ouăle prăjite. Se acoperă apoi cu mămăligă, se ung cu puţin ulei şi se pun la prăjit pe ambele părţi. La final, în farfurie, se pune unt topit şi caşcaval pe fiecare bulz. Poftă bună!

Cine nu vrea să prăjească bulzul, trebuie să ştie că nu este neapărat nevoie. Mămăliga caldă, amestecată cu brânza rasă şi smântână merg perfect alături de carnea prăjită. Nu este neapărat bulz, dar dacă vi se pare prea multă prăjeală, merge şi aşa. Spor la treabă!