Sufleu de conopidă şi broccoli

Conopida provine din Cipru, fiind cunoscută de aproximativ 2.500 de ani, iar în secolul al XVI-lea era deja cultivată şi în Europa. Ca şi varza, broccoli şi gulia, conopida face parte din familia cruciferelor. Ea are multe întrebuinţări, fiind folosită la prepararea supelor, a ciorbelor, a salatelor, dar şi a mâncărurilor cu carne. Se mai consumă şi murată sau marinată.
Mulţumim Vioricăi Trică din Vâlcea pentru această reţetă!
Ingrediente
500 g conopidă 500 g broccoli 2 cepe 3 ouă 3 linguri ulei de măsline 3 linguri smântână 3 linguri pesmet mărar piper măcinat sare
1 lingură unt
1 lingură făină
3-4 linguri lapte
50 ml vin alb
piper negru măcinat
nucşoară rasă
sare
Mod de preparare
Speli conopida şi broccoli, le desfaci în bucheţele, după care le pui la fiert în apă cu puţină sare (în vase diferite). Scoţi legumele şi le laşi să se răcească. Topeşti o linguriţă de unt, presari făina şi amesteci rapid ca să nu se formeze cocoloaşe. Adaugi laptele şi laşi la foc mic până se îngroaşă.
Adaugi în compoziţie vinul alb, sare, piper şi nucşoară după gust. Stingi focul, acoperi vasul cu un prosop umed şi laşi să se răcească. Ungi un vas termorezistent cu untul rămas şi presari pesmet. Aşezi în el bucheţelele de conopidă şi cele de broccoli.
Cureţi cepele, le tai şi le căleşti în puţin ulei de măsline. Le amesteci după ce s-au răcit cu gălbenuşurile, smântâna, sosul rece, albuşurile bătute spumă, sare şi piper. Torni compoziţia peste legume şi presari mărarul tocat. Dai vasul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, 30 de minute. Serveşti sufleul rece, cu puţină smântână.