Dovleacul: Beneficii pentru sănătate şi 3 reţete delicioase

4 shutterstock 1540465439 jpg jpeg

Halloweenul a trecut, însă sezonul dovlecilor continuă. Versatil şi gustos, dovleacul are multe beneficii pentru sănătate şi poate fi folosit în nenumărate reţete. Află în ce afecţiuni este indicat, dar şi ce preparate gustoase poţi găti cu el!

Dovleacul este un aliment foarte gustos, care poate fi folosit atât în preparate sărate, cât şi în deserturi, iar cel mai popular soi de la noi din ţară este cel plăcintar. Totodată, el este şi o importantă sursă de vitamine si substanţe nutritive.

Pulpa conţine vitamine (E şi C), săruri minerale, carbohidraţi, potasiu şi betacaroten, care îi dă culoarea portocalie şi este un antioxidant puternic. Seminţele sunt bogate în protide, lecitină, rezine şi enzime. 

Balmoş în dovleac copt

Balmoş în dovleac copt

1 balmos jpg jpeg

Din sâmburi se extrage un ulei cu multiple întrebuinţări. Seminţele de dovleac sunt un remediu în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, cum ar fi prostatita şi cistitele cronice. Seminţele neprăjite, cu un conţinut ridicat de zinc, au o acţiune benefică în tulburări hormonale sau de comportament la adolescenţi. Pentru a păstra grăsimile sănătoase prezente în seminţe, acestea ar trebui să fie consumate crude. în salate, supe etc.

Pârjoale din dovleac

Pârjoale din dovleac

3 chiftele jpg jpeg

Betacarotenul din dovleac reglează nivelul glicemiei, având un rol în prevenţia diabetului. Totodată, acest carotenoid este transformat de organism în Vitamina A, esenţială pentru vedere, sistemul osos şi cel reproductiv. Pulpa este o sursă de antioxidanţi, utili în prevenirea apariţiei cancerului şi bolilor cardiovasculare.

Datorită conţinutului ridicat de fibre, dovleacul îmbunătăţeşte digestia si are proprietăţi diuretice şi laxative, ajutând la combaterea constipaţiei.

Brownie cu dovleac

Brownie cu dovleac

2 profimedia 0367675130 1 jpg jpeg

FOTO: Shutterstock