Dovleacul şi sfecla roşie: două alimente-minune de toamnă

1 supedesfeclasidovleac jpg jpeg

Să nu uităm că toamna este, prin excelenţă, regina anotimpurilor, prin legumele şi fructele ei ce se pot regăsi în diverse preparate hrănitoare, dar mai ales gustoase. Legumele, în special cartofii, fasolea, dovleacul sau sfecla sunt surse importante de vitamine şi proteine ce nu pot fi ignorate. Iată două legume speciale ce nu pot lipsi din alimentaţia ta în acest anotimp.

Sfecla roşie

Sfecla este o sursă importantă de acid folic, ceea ce o face excelentă pentru femeile însărcinate sau pentru cei cu diete speciale, precum cea vegană sau vegetariană. De asemenea, este bogată în fier şi are capacitatea de a regenera sângele şi de a îmbunătăţi circulaţia acestuia. Datorită conţinutului său de nitraţi care sunt transformaţi sub acţiunea chimică a corpului în oxid nitric, sfecla are capacitatea de a reduce tensiunea arterială şi de a menţine un nivel bun al colesterolului.

Un lucru mai puţin cunoscut, sfecla mai este numită şi „viagra naturală”, pentru că stimulează activitatea sexuală prin eliberarea acestui oxid nitric. Conţinutul de bor determină o creştere a libidoului şi a fertilităţii. Prin conţinutul mare de antioxidanţi, este un aliat puternic împotriva angoaselor şi depresiei. Şi nu sunt singurele ei virtuţi. Sfecla este un bun detoxifiant, datorită conţinutului său de betacianină, care ajută la eliminarea toxinelor periculoase din organism şi poate preveni cancerul. Sfecla protejează ficatul şi ajută la regenerarea lui. Are un efect diuretic, reuşind să combată apariţia calculilor renali sau infecţiile urinare.

O reţetă gustoasă pe care o poţi realiza foarte rapid este supa de mere, sfeclă şi alune:

Ingrediente:

  • 2 mere Golden auriu
  • 100 g cartofi
  • 500 g sfeclă
  • câteva alune tocate grosier
  • 75 g smântână
  • 4 linguri de tarhon proaspăt
  • sare
  • 1 linguriţă de ulei de alune

Mod de preparare: Curăţă sfecla, merele şi cartofii şi taie-le cuburi. Se fierb în 1.5 litri de apă, cu sare şi 3 linguri de tarhon. După ce legumele sunt fierte, se pasează cu un mixer vertical, până când supa ajunge la o consistenţă fină. Înainte de servire se adaugă şi smântâna. Se potriveşte de sare, se adaugă uleiul de alune şi se serveşte decorată cu tarhon proaspăt şi alune.

mixer

Dovleacul

Dovleacul nu este doar aromat şi dulce, dar este şi o sursă bogată de antioxidanţi, care ne protejează celulele de radicalii liberi răspunzători pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer sau a bolilor legate de îmbătrânirea celulară. Este o legumă cu o densitate nutriţională mare, dar care are foarte puţine calorii. 100 g de dovleac conţin cam 40 de kilocalorii, practic echivalentul unei linguriţe de icre de peşte.

Dovleacul deţine, de asemenea, recordul pentru betacaroten, un antioxidant esenţial pentru o piele şi un ten sănătos, pentru vederea pe timp de noapte, precum şi pentru buna creştere a oaselor şi a dinţilor. Este bogat în fosfor, magneziu, mangan şi joacă un rol important în scăderea tensiunii arteriale şi prevenirea osteoporozei. Este o sursă importantă de fibre ce ajută digestia şi tranzitul intestinal.

O reţetă simplă în care poţi integra această legumă minune este supa de dovleac.

Ingrediente

  • 1 dovleac plăcintar
  • 1 ceapă şi 1 praz, tăiate felii
  • 1 căţel de usturoi zdrobit
  • 2 crenguţe de cimbru, 1 frunză de dafin
  • 500 ml lapte de migdale
  • ulei de măsline
  • sare, piper

Mod de preparare: Curăţă şi taie felii dovleacul. Aşază-l într-o tavă de cuptor alături de usturoiul zdrobit, ceapa şi prazul, ambele tăiate julien, frunza de dafin, cimbrul şi puţină apă. Lasă-l la cuptor cam 45 de minute, amestecând din când în când. Când este gătit, păstrează două felii de dovleac copt şi taie-l cubuleţe, pentru decor. Restul, împreună cu ceapa, prazul şi usturoiul copt, laptele de migdale, uleiul de măsline, sarea şi piperul se mixează până la o consistenţă cremoasă. Împarte supa în boluri, decorează cu dovleacul rămas, seminţe decojite de dovleac şi câteva picături de ulei de măsline.

Bogate în substanţe nutritive, dulci şi aromate la gust, stimulante prin vitaminele şi fibrele lor, dovleacul şi sfecla sunt două alimente cu numeroase beneficii pentru tine şi organismul tău. Aşadar, profită de aceste legume de sezon nu doar pentru a aduce un strop de culoare în farfuria ta, ci şi pentru o stare de bine generală. FOTO Shutterstock