Ciorbă de burtă cu ciuperci

ciorba burta 580x400 jpeg

Dacă îţi place ciorba de burtă, dar vrei să o faci mai repede şi un pic mai sănătoasă, alege varianta de ciorbă de burtă cu ciuperci. Este foarte gustoasă şi la fel de savuroasă ca ciorba de burtă cu burtă. O poţi face şi de post, dacă scoţi ingredientele de origine animală din reţetă.

Ce îţi trebuie pentru Ciorbă de burtă cu ciuperci:

- 400-500 de grame de ciuperci pleurotus

- 1 morcov potrivit

- 1 rădăcină de păstârnac

- 1 rădăcină de pătrunjel

- 1 ceapă mai mare

- 3 linguri de ulei

- 2 gogoşari în oţet

- 1 gălbenuş

- 200 de grame de smântână

- 2 linguri de oţet de mere

- 3 căţei de usturoi

- apă

- sare şi piper

Cum se prepară Ciorbă de burtă cu ciuperci:

Se pregătesc ingredientele, ca să îţi fie mai uşor. Apoi, se curăţă, se spală şi se dă prin răzătoarea mică morcovul, păstârnacul şi pătrunjelul rădăcină. Ceapa se curăţă, se spală şi toacă foarte mărunt, iar gogoşarii muraţi se taie felii subţiri.

Ciupercile se curăţă şi se taie felii ca la ciorba de burtă. Legumele se pun apoi la călit în ulei. Când s-au călit, se pun cam 1,5 - 2 litri de apă şi ciupercile felii şi se lasă la fiert cam 25 de minute. După ce au fiert bine, se poate ţine şi mai mult pe foc, se pune usuroiul pisat  şi gogoşarii tăiaţi felii în oala cu legume. Acum, se trage oala de pe foc sau se mai poate lăsa câteva clocote, depinde cât de aromată o vreţi.

Separat se amestecă gălbenuşul cu smântâna şi puţină apă rece şi se adaugă 2-3 polonice de ciorbă în castron. Se amestecă bine de tot, apoi acest amestec se pune treptat în ciorbă, ca să nu se taie. Se adaugă sare şi piper după gust şi, bineînţeles, oţetul. Se serveşte caldă, cu ardei iute.

Cine doreşte, poate scoate amestecul de smântână şi gălbenuş şi face ciorba de burtă cu ciperci excelentă pentru zilele de post. Oricum ar fi, este o alternativă extrem de gustoasă la ciorba de burtă clasică, care se prepară în câteva ore bune. Şi ciupercile sunt mult mai uşor de digerat. Spor la treabă şi poftă bună!