Ciorbă de tarhon

În medicina naturistă, de la tarhon se folosesc: părţile aeriene (tulpinile florale), frunzele, recoltate în lunile iulie-septembrie, şi rădăcinile. În acestea se găsesc uleiuri volatile, taninuri, minerale şi vitamine (B1 şi C). Ameliorează durerile de stomac, calmează migrenele, întăreşte imunitatea, înlătură paraziţii intestinali şi alungă oboseala.
Ingrediente (7-8 porţii)
500 g scăricică afumată 50 g kaizer 1 ceapă 2 morcovi 2 ardei graşi 8 cartofi 1 ţelină 1 păstârnac 300 ml smântână pentru gătit 2 gălbenuşuri 1 lingură tarhon verde sau uscat tăiat 1 lingură ulei sare piper
Mod de preparare
Căleşti în ulei încins ceapa tăiată mărunt, apoi adaugi morcovii şi cartofii cubuleţe, amesteci, pui ţelina şi ardeii mărunţiţi, kaizerul şi scăricica tăiate după dorinţă. Laşi câteva minute şi torni 4 litri de apă. Potriveşti de sare şi piper şi laşi la fiert aproximativ 20-30 de minute. Baţi gălbenuşurile şi le încorporezi în smântână, adaugi cam 4 polonice de supă, amestecând continuu, apoi torni, în fir subţire, în zeamă. Amesteci, ţii la fiert 30 de minute şi presari tarhonul, apoi o mai laşi câteva clocote ca să se combine aromele.