Margarina, cu bune şi cu rele

Multe gospodine folosesc margarina pentru a prepara prăjituri cu diferite creme. Unele mămici o preferă şi pentru a le face sendvişuri copiilor. Reclamele o recomandă ca fiind un aliment ieftin faţă de unt, dar şi sănătos.
O definiţie dată de dexonline.ro în ceea ce priveşte acest produs alimentar este următoarea: margarina se aseamănă cu untul şi este obţinută prin „emulsionarea unor grăsimi vegetale cu apă “, iar ca sinonim al margarinei i se mai spune şi „unt artificial“. Pentru că nu este preparată din grăsimi animale, aceasta este consumată de unii oameni în perioada posturilor de peste an.
Scurt istoric
Interesant de ştiut e că, la început, ingredientele de bază ale margarineiconstau în grăsime de porc şi puţin lapte, menţionează hommeendanger.e-monsite.com. Cu timpul, această reţetă a fost înlocuită cu uleiul vegetal. De abia în secolul XX, acizii graşi hidrogenaţi au reprezentat elementul cheie al mult discutatei margarine.
Ştiai că...
...acest aliment a rezultat în urma unei provocări lansate de Napoleon al III-lea de a se găsi o formulă de a înlocui untul, care nu se mai găsea în acea perioadă.