Christstollen sau prăjitura lui Crăciun

Stollen et décorations de Noël jpeg

Este un desert tradiţional german care este asemănător cozonacului românesc şi care se prepară în perioada sărbătorilor de Crăciun cu fricte confiate, nuci sau migdale.

Ingrediente

350 ml lapte cald 2 plicuri drojdie uscată 800 g făină albă 350 g unt 150 g zahăr pudră 3 ouă ½ linguriţă sare coaja rasă de la 1 lămâie 220 g stafide 220 g fulgi de migdale 80 g fructe confiate 45 g unt topit

Pentru decor

zahăr pudră

Mod de preparare

Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 120 g de făină şi amesteci, după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.

În alt vas, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle, unul câte unul, coaja de lămâie şi sarea. După ce s-au omogenizat, pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi, lăsându-l să crească până îşi dublează

volumul. Aşezi hârtie de copt în tăvi.

Adaugi în aluat stafidele, migdalele şi fructele confiate şi mai frămânţi puţin. Împarţi aluatul în două şi-i dai o formă ovală. Pui cozonacul în tăvi şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute, după care-l coci la foc mediu 30-40 de minute, până se rumeneşte. Când s-a răcit, îl pudrezi cu zahăr.

sursa foto: SucreSale