Cozonac cu stafide, nuci şi rom. Reţetă alsaciană
Dacă nu ai idee ce fel de cozonac să prepari pentru zilele de Paşte, avem noi o idee, o reţetă alsaciană: cozonac cu stafide, nuci şi rom.
Ingrediente pentru cozonac cu stafide, nuci şi rom
400 g făină 25 g drojdie 3 linguri lapte 4 ouă 175 g unt 100 g zahăr 100 g stafide 100 g fructe confiate 1 pacheţel zahăr vanilat 1 lingură rom 50 g migdale, alune sau nuci 1 ou pentru uns deasupra 1 praf de sare
Mod de preparare cozonac cu stafide, nuci şi rom
Se pune făina proaspăt cernută într-un castron, se face o adâncitură în mijloc şi se adaugă un praf de sare, zahărul, zahărul vanilat şi drojdia înmuiată în lapte călduţ. Se amestecă
uşor cu lingura, apoi se adaugă ouăle, pe rând, untul frecat în prealabil, fructele confiate, tăiate bucăţi, stafidele şi romul.
Se frământă cu mâna până se obţine un aluat omogen şi elastic, dar puţin mai moale. Pentru a se putea frământa, se trec degetele prin făină din când în când. Se dă forma unui cozonac,
se aşază în forma de copt, se lasă la crescut în loc cald, ferit de curent, circa 30-40 de minute. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară migdalele, alunele sau nucile tăiate mărunt şi se introduce în cuptorul bine încins pentru circa 45-50 de minute, la foc potrivit, până când cozonacul cu stafide, nuci şi rom se rumeneşte frumos deasupra.