Cremă de zahăr ars. Reţeta clasică

crema de zahara ars jpeg

Gustul unic al cremei de zahăr ars a fost descoperit în urmă cu sute de ani, însă nu se ştie exact cine a avut ideea genială de a coace amestecul de ouă, lapte şi zahăr. Cunoscută astăzi şi sub denumirea franceză de crème brûlée, crema de zahăr ars a apărut menţionată, întâia oară, în anul 1691, în cartea de bucate semnată François Massialot. La începutul secolului al XVIII-lea, deliciosul desert a fost botezat în engleză „burnt cream“ sau „cremă arsă“. Se crede că originile cremei sunt cu mult mai vechi, pentru că ouăle erau folosite în bucătărie, ca agent de îngroşare, încă de pe vremea romanilor.

Cremă de zahăr ars. Reţeta clasică - Ingrediente

1 l lapte 10 ouă 200 g zahăr ½ linguriţă scorţişoară 1 vârf cuţit de sare

200 g zahăr

50 ml apă

Cremă de zahăr ars. Reţeta clasică - Mod de preparare

Pui o oală pe foc în care adaugi zahărul şi apa. După vreo 4 minute, amesteci compoziţia cu o lingură de lemn. Caramelul obţinut îl torni într-un vas termorezistent, îl întinzi pe pereţii acestuia şi-l laşi deoparte. Între timp, pui laptele pe foc cu zahărul, sarea şi scorţişoara şi le laşi până dau în clocot. Separat, baţi ouăle, iar peste acestea torni treptat laptele fierbinte amestecând continuu. Compoziţia obţinută o torni în vasul termorezistent, iar pe acesta din urmă îl pui într-o tavă cu apă fierbinte şi dai crema de zahăr ars la cuptorul preîncălzit aproximativ o oră.