Meringue cu mere
În Europa, scorţişoara este utilizată în special pentru deserturi şi dulceţuri, în reţetele cu vânat (iepure, raţă) sau cu carne de porc. În Maroc, se foloseşte pentru prepararea mâncării tradiţionale numite pastilla: o turtă cu carne, ou, pastă de migdale, ceapă şi foi de brik (aluat din griş şi făină). În Asia, scorţişoara intră în amestecurile de condimente curry, dar şi în mâncăruri pe bază de orez şi legume. În nordul Indiei, se foloseşte pe scară largă Garam Masala, care conţine, pe lângă scorţişoară, cardamom, cumin, coriandru, cuişoare. Foloseşte şi tu scorţuşoară pentru această reţetă.
Ingrediente
125 g unt 200 g zahăr 4 ouă 350 g făină 5 mere ½ linguriţă scorţişoară
Mod de preparare
Separi gălbenuşurile de albuşuri. Amesteci untul moale cu jumătate din cantitatea de zahăr, gălbenuşurile şi făina. Vei obţine un aluat gros, mai puţin elastic. Dacă nu se leagă, mai adaugi puţină făină. Aduni aluatul într-o bilă şi-l pui la frigider 15 minute. Între timp, speli merele, le cureţi de coajă, seminţe şi cotor şi le feliezi. Aluatul rece îl întinzi într-un strat de 0,5 cm pe masa dată cu făină, apoi îl pui într-o tavă. Pentru că este fragil, se poate rupe destul de repede, de aceea manevrează-l cu grijă! Deasupra pui feliile de mere şi presari scorţişoara. Dai tava la cuptorul preîncălzit 15-20 de minute, până când merele se înmoaie, iar prăjitura se rumeneşte pe margini. Baţi albuşurile cu restul de zahăr până obţii o spumă. Scoţi prăjitura de la cuptor, o acoperi cu spuma de albuşuri şi o mai dai din nou la copt 3-5 minute. Desertul este gata când se rumeneşte bezeaua.