Tartă de pere cu cremă de migdale şi merişoare
Dacă îţi sărbătoreşti ziua de naştere, onomastica sau vrei să îţi inviţi prietenii la cină, indiferent de ocazia specială pe care ţi-ai propus să o sărbătoreşti, alege un desert cu care să închei seara şi cu care să îţi impresionezi musafirii, familia şi pe toţi cei dragi. Această tartă de pere cu cremă de migdale şi merişoare este delicioasă.
Tartă de pere cu cremă de migdale şi merişoare - Ingrediente
pere proaspete sau din compot (scurse bine şi uscate) 100 g merişoare, spălate şi uscate
Pentru aluatul de tartă
200 g făină
70 g zahăr pudră
¼ linguriţă sare
9 linguri unt rece (nesărat), tăiat în bucăţi mici
1 gălbenuş
Pentru crema de migdale
6 linguri unt nesărat, la temperatura camerei
130 g zahăr
100 g migdale descojite şi măcinate
2 linguriţe de făină
1 linguriţă amidon de porumb
1 ou
1 linguriţă esenţă de vanilie
½ linguriţă scorţişoară
¼ linguriţă cardamom, opţional
Tartă de pere cu cremă de migdale şi merişoare - Mod de preparare
Pentru aluat, preîncălzeşti cuptorul, tapetezi cu unt o formă de tartă şi o dai deoparte.
Combini făina, zahărul şi sarea într-un robot de bucătărie şi mixezi bine, până la omogenizare. Adaugi bucăţelele de unt rece în compoziţia uscată şi amesteci bine până când compoziţia se omogenizează. Baţi uşor gălbenuşul şi îl adaugi treptat în amestecul de făină, amestecând cu ajutorul robotului de bucătărie. După ce ai adăugat gălbenuşul, amesteci bine până se formează un aluat omogen. Îl scoţi din robotul de bucătărie şi îl frămânţi pe o suprafaţă presărată cu făină, până când aluatul se ţine bine.
Când e gata, îl întinzi în forma unsă de tartă, inclusiv pe margini. Dai aluatul la frigider cel puţin 30 de minute înainte de coacere.
Acoperi cu o folie de aluminiu unsă cu unt. O dai la cuptorul preîncălzit 25 de minute, pe grătarul din mijloc. Când e gata, scoţi cu atenţie folia de aluminiu şi laşi tarta să se răcească.
Pentru crema de migdale, combini untul şi zahărul într-un blender sau robot de bucătărie, până la omogenizare. Adaugi migdalele mărunţite, făina, amidonul de porumb şi amesteci cu blenderul după fiecare ingredient pus. Adaugi oul, vanilia, scorţişoara şi cardamomul (dacă foloseşti) şi omogenizezi până când obţii o cremă consistentă.
Pentru a asambla tarta: preîncălzeşti cuptorul la foc potrivit. Torni crema de migdale în aluatul de tartă copt şi o întinzi uniform cu o spatulă. Tai 6 sau 8 pere (proaspete sau din compot) în felii subţiri. Cu o spatulă, aşezi fiecare feliuţă de pară către centrul tartei.
Aşezi feliile în cerc, dacă doreşti. Torni merişoarele peste crema de migdale şi le aranjezi în mod uniform peste tartă. Dai forma la cuptorul încins în prealabil 50 sau 60 de minute sau până când vezi că crema este pufuasă şi arămie. Laşi desertul să se răcească şi îl serveşti la temperatura camerei.
Sursa + foto: somethewiser.danoah.com
Cea mai simplă tartă cu lămâie FOTO
Cea mai simplă tartă cu lămâie FOTO