Tort cu spumă de căpşuni şi cremă de cacao
Dacă vrei să faci din căpşună o vedetă, prepară această prăjitură dulce-acrişoare, absolut cuceritoare.
Ingrediente (8 porţii) Pentru spumă 300 g căpşuni 4 ouă 10 linguri zahăr 5 linguri lapte praf 650 ml frişcă lichidă 4 pliculeţe gelatină ½ fiolă esenţă vanilie
Pentru blat
80 g ciocolată simplă
8 ouă
140 g unt
160 g zahăr pudră
30 g zahăr tos
140 g făină
1 linguriţă praf de copt
Pentru crema de cacao
400 ml frişcă lichidă îndulcită
3 linguri cacao neagră
Pentru decor
1 pliculeţ gelatină roşie
350 g căpşuni
180 ml frişcă lichidă îndulcită
Mod de preparare
Cureţi şi speli căpşunile. Le scurgi şi apoi le dai la blender. Separat, amesteci ouăle cu zahărul şi cu laptele praf. Îl pui pe baie de aburi şi laşi până se întăreşte crema, amestecând continuu. Dai la răcit.
Pui gelatina la înmuiat în 130 ml apă circa 15 minute. O topeşti pe foc şi, când este aproape rece, o amesteci cu crema de ou. Mixezi frişca şi o dai la rece 15 minute. Apoi o amesteci cu piureul de căpşuni, cu esenţa de vanilie şi crema de ou cu gelatină.
Topeşti ciocolata pe baie de aburi. Baţi untul cu zahărul pudră, adaugi ciocolata topită şi gălbenuşurile. Baţi albuşurile cu zahărul tos şi le încorporezi în compoziţia de ciocolată. Amesteci cu făina cernută şi praful de copt. Torni compoziţia într-o formă învelită cu hârtie de copt şi o introduci la cuptor pentru 45 de minute. Tai blatul răcit în două. Baţi frişca lichidă şi o amesteci cu cacaua, apoi cu gelatina preparată conform instrucţiunilor. Montezi prăjitura astfel: foaie de blat, cremă ciocolată, foaie, spumă de căpşuni. Decorezi cu frişcă şi cu căpşuni.