Nuga de casă cu alune

nuga de casa cu alune jpeg

Iubitorii de nuga pot să prepare desertul preferat chiar acasă şi să mănânce pe săturate din unul din cele mai dulci şi gustoase deserturi de casă. Poate pentru multe gospodine nuga pare greu de făcut, însă trebuie să ştiţi că este o reţetă foarte simplă şi uşoară ce merită încercată.

Ingrediente Nuga de casă cu alune:

  • 6 albuşuri
  • 350 de grame de miere
  • 350 de grame de zahăr
  • 1 pachet de zahăr vanilat
  • 250 de grame de alune de pădure crude
  • 2 foi de napolitană
  • Zeama de la o jumătate de lămâie
  • 100 de grame de arahide prăjite fără sare

Mod de preparare Nuga de casă cu alune:

Albuşurile se bat bine împreună cu zahărul, mierea şi zahărul vanilat până ce creşte mult, să îşi tripleze volumul. Ca să iasă bun este nevoie să se frece cel puţin jumătate de ceas. Pentru cine vrea să facă muşchi, poate folosi cu succes un tel, pentru gospodinele mai comode, un mixer este perfect.

Cât se freacă albuşurile se pot prăji alunele de pădure într-o tigaie. Se pun în tigaia încinsă, se întorc de pe o parte pe alta, iar după ce s-au prăjit se înlătură coaja.

După ce s-au bătut albuşurile bine de tot, până s-a creat o cremă pufoasă, albă şi frumoasă, se adaugă şi zeama de lămâie. Apoi, castronul cu albuşurile se trece pe foc, ideal pe baie de aburi şi se amestecă bine timp de o oră la foc mic. De data aceasta se bate doar cu telul, vreme de o oră, la foc mic, până când compoziţia se desprinde de pe pereţii vasului. Este un pic mai dificilă această etapă, dar merită tot efortul.

Când spuma de albuşuri a început să se dezlipească de pereţii vasului, se adaugă alunele şi arahidele şi se amestecă frumos. Cine doreşte o nuga şi mai specială poate pune fistic. Se ia de pe foc, apoi se întinde compoziţia între două straturi de napolitane. Puteţi pune câte foi doriţi pe o parte. Se întinde şi se nivelează frumos compoziţia, peste care se va pune un fund de lemn şi se va lăsa o zi în frigider. Este pufoasă şi delicioasă, iar dacă nu are consistenţa celei din comerţ, e perfect, aşa trebuie să fie. Poftă bună!