Alimentație sănătoasă și buget mic? Da, e posibil

Alimentația sănătoasă joacă un rol major pentru un stil de viață echilibrat și o imunitate puternică.

Alimentatie sanatoasa si buget mic Da, e posibil jpg

. Deși există ideea că acest gen de alimentație costă mai mult față de alte produse, cu o bună organizare se poate construi un meniu sănătos cu sume modeste. Este important să existe disciplină în programul de zi cu zi, atenție și dorința de a integra mese care să aducă aportul necesar de vitamine și nutrienți organismului. Te invităm să descoperi în materialul următor câteva idei și recomandări utile care să te ajute să-ți realizezi un astfel de plan alimentar, benefic pentru corpul tău și prietenos cu bugetul.

Fă-ți un buget pentru cumpărăturile alimentare

În primul rând este important să-ți stabilești o sumă pentru cumpărăturile alimentare. Ca și soluție de ajutor, poți accesa un credit de la o instituție financiară nebancară. În acest fel, poți obține rapid o sumă cuprinsă între 200 și 3000 de lei, ca să-ți poți planifica bugetul cum consideri. Îți poți face cumpărăturile în avans pentru o săptămână, cu scopul să te organizezi din timp și să-ți pregătești mâncare sănătoasă. Sunt persoane care preferă să-și gătească încă din weekend o mare parte din mese pentru săptămâna care urmează. În acest fel, reușesc să-și construiască meniul dorit, fără să mai adauge și această sarcină la celelalte lucruri pe care le au de făcut în cursul zilelor de lucru. Avantajul este că îți poți construi o alimentație sănătoasă, fără presiunea timpului, organizată pe zile, având la dispoziție ingrediente și alte produse necesare.

Cumpără legume și fructe de la țărani

Schimbă-ți obiceiurile și începe să faci cumpărături direct de la țărani. Fie că mergi periodic în piață, fie că găsești alte puncte de vânzare în care aceștia își pun la dispoziție marfa. Cumpără de la ei fructe și legume, ca să te poți bucura de prospețime, gust autentic și, mai ales, de produse sănătoase. Există posibilitatea să le găsești la un preț mai mic la ei față de prețurile propuse de marile supermarketuri.

Pregătește-ți mesele acasă

Cu ajutorul unor strategii simple, așa cum este organizarea unui plan alimentar, îți poți realiza mese sănătoase, sățioase, care să-ți ofere vitamine și nutrienți. În plus, pregătirea meselor acasă te va ajuta să scutești cheltuielile de la restaurant și îți va oferi posibilitatea să îți organizezi bugetul altfel. Pentru mic-dejun, poți include smoothie-uri cu lapte vegetal, baby spanac și banane sau alte ingrediente ca să obții o băutură energizantă, plină de vitamine. Ori poți integra în prima masă a zilei fulgi de ovăz cu iaurt și fructe de sezon. Pentru prânz poți pregăti o supă, piept de pui la grătar cu legume, iar pentru cină te poți gândi la diverse rețete cu leguminoase, așa cum sunt năutul, fasolea verde sau cea roșie, ori preparate pe bază de pește. Marele plus pe care le au mesele făcute acasă este că îți oferă ocazia să îți dozezi ingredientele așa cum dorești, știi exact ce consumi și îți poți ajusta porțiile după bunul plac.

Consumă cât mai multe lichide, în special vara

Pentru o hidratare optimă este necesar să consumi cât mai multe lichide. Dar poți introduce în meniul tău și alimente care sunt adevărate surse de hidratare, așa cum sunt fructele, legumele, iaurtul, supele, scriu cei de la health.harvard.edu. Mai poți include în meniul tău și alte produse, cum ar fi sparanghel, morcovi baby, broccoli, varză, țelină, castraveți, spanac, căpșuni, pepene verde, dovlecei etc. Superstarurile alimentelor bogate în apă sunt într-adevăr fructele și legumele. În acest sens, e bine să profiți din plin de alimentele specifice fiecărui sezon și să introduci în alimentația ta varietate, dar mai ales produse care contribuie la o imunitate sănătoasă.

Sursa foto: Shutterstock