Cele mai întâlnite mituri despre mâncare și gătit. Unul se referă la cuptorul cu microunde

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg

Când vine vorba despre felul în care pregătești sau prepari alimentele tale preferate, există numeroase tehnici și metode, însă nu toate sunt și potrivite pentru sănătatea ta. Specialiștii au demontat cele mai comune mituri pentru a te ajuta să ai o dietă echilibrată.

Mitul 1

Resturile sunt sigure de mâncat dacă arată și miros bine. Există diferite tipuri de bacterii, care pot provoca boli sau nu. Unele dintre bacteriile care pot provoca boli nu afectează gustul, mirosul și aspectul alimentelor. De aceea, e important să congelezi ori să arunci resturile alimentare nu mai târziu de 3-4 zile. Dacă nu știi de cât timp le ai prin frigider, nu risca să le mai consumi.

Mitul 2

Carnea de vită este gătită perfect dacă are mijlocul rozaliu, iar burgerul este gata când capătă o crustă maronie. În realitate, culoarea nu este o metodă sigură de a afla cât de gătită este carnea. De fapt, contează temperatura din mijlocul preparatului. Singura modalitate de a afla exact dacă ai gătit sau nu carnea cum trebuie este să folosești un termometru alimentar.

Află Cele 10 de trucuri prin care îţi faci viaţa mai uşoară în bucătărie

Mitul 3

Nu trebuie să pui alimente fierbinți în frigider. De fapt, mâncarea fierbinte poate fi pusă în frigider. Cantitățile mai mari pot fi împărțite în porții mai mici și depozitate în recipiente adânci pentru a se răci mai repede. În plus, alimentele perisabile trebuie puse în decurs de 2 ore de la preparare, deoarece bacteriile se înmulțesc rapid, mai ales vara.

Mitul 4

Cuptorul cu microunde omoară bacteriile. Nu microundele omoară bacteriile, ci căldura generată. Cu toate astea, ele se pot găti neuniform, mai ales dacă variază în funcție de formă și mărimi. În părțile alimentelor care sunt reci, bacteriile nocive pot supraviețui.

Mitul 5

Congelarea alimentelor poate ucide bacteriile. De fapt, ele pot supraviețui temperaturilor foarte mici. Când alimentele sunt dezghețate, bacteriile pot fi încă prezente și pot începe să se înmulțească. Soluția sigură este să gătești mâncarea la temperatura potrivită.

Mitul 6

Nu poți recongela alimentele decongelate. În realitate, dacă alimentele crude, cum ar fi carnea, produsele din ouă și fructele de mare, au fost dezghețate în frigider, atunci le poți recongela în siguranță. Nu dezgheța și recongela niciodată produsele crude în bucătărie. În schimb, dacă le-ai dezghețat în cuptorul cu microunde sau în apă rece, gătește-le imediat.

Mitul 7

Trebuie să speli întotdeauna salatele și verdețurile ambalate deja în pungi. Dacă pe produs scrie că îl poți consuma imediat sau că a fost deja spălat, atunci nu mai repeta procesul acasă pentru că poți să le contaminezi. Verdețurile și salatele prespălate au trecut prin acel proces chiar înainte de a fi ambalate.

Citește și Cât de mult poți păstra fructele şi legumele în congelator

FOTO Shutterstock