Cum a apărut celebra tartă Tatin

Se prepară de obicei din felii de mere caramelizate, dar poţi folosi orice fruct doreşti. Este unul dintre cele mai apreciate şi delicioase deserturi franţuzeşti.
A fost preparată dintr-o greşeală
Tarta Tatin a fost preparată pentru prima dată la hotelul Tatin din Lamotte Beuvron, Franţa în anii 1880. Hotelul era condus de două surori, Stéphanie şi Caroline. Există multe poveşti despre modul în care a apărut tarta, ele fiind cele care găteau în fiecare zi pentru oaspeţii cazaţi.
Se spune că una dintre surori, care avea foarte mult de gătit într-o zi, a lăsat merele, untul şi zahărul prea mult pe foc şi s-au caramelizat. Văzând ce a făcut şi sperând să mai salveze ceea ce se dorea o plăcinta cu mere, ea a pus aluatul de foitaj peste mere şi a băgat tigaia direct în cuptor. După ce a răsturnat tarta a servit noul desert invitaţilor care i-au apreciat gustul. Uimite de reuşita prăjiturii, surorile au început să servească tarta constant la hotel.

Apreciată în întreaga lume
Totuşi, sunt voci care afirmă că nu surorile Tatin sunt cele care au inventat desertul, ci că acesta îşi are origini mai vechi, reţeta de fructe şi mere caramelizate cu aluat pe deasupra fiind menţionată în cartea Pâtissier Royal Parisien din 1841.
Surorile nu au denumit niciodată tarta după numele lor, însă preparatul a devenit specific hotelului lor. Cel care i-a dat acest nume a fost Curninsky, un faimos scriitor francez. Mai târziu, după moartea surorilor, desertul a început să fie servit şa restaurantul Maxim din Paris.
Tarta Tatin poate fi preparată din mere, uşor acrişoare, dar şi din alte fructe cum sunt piersicile, ananasul sau chiar din legume, cum este ceapa, pentru tarta aperitiv.