Cum alegi mezelurile potrivite

1 shutterstock 1240832029 jpg jpeg

Mezelurile sunt varianta la îndemână pentru micul dejun, iar sendvişurile ne pot scoate oricând din încurcătură. Iată de ce să ţii cont data viitoare când îţi faci cumpărăturile.

Produsele procesate nu sunt aşa de dăunătoare pentru organism atât timp cât nu le consumi în mod regulat. Într-un studiu european care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, rezultatele au arătat că femeile şi bărbaţii care au consumat carne procesată în mod constant au suferit de moarte prematură. Asta nu înseamnă că trebuie să le elimini de tot din dieta ta, iar de preferat ar fi să nu consumi mezeluri mai mult de două ori pe săptămână.

Optează pentru carne slabă

Ia în considerare conţinutul total de grăsimi atunci când vrei să faci cea mai bună alegere. Dacă produsul conţine prea multe grăsimi, în special pe cele saturate, poate creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum şi riscul de obezitate. Pieptul de curcan, pieptul de pui, pastrama, şunca fiartă sau afumată sunt variantele mai sănătoase în ceea ce priveşte conţinutul de grăsimi, spre deosebire de salam. Cu alte cuvinte, carnea proaspătă este o alegere mai potrivită decât cea procesată şi conservată.

Baconul are un conţinut ridicat de nitriţi care pot forma nitrozamine - compuşi organici cancerigeni - atunci când este prăjit la o temperatură ridicată. Asigură-te că îl prepari la foc mic

Pateul din ficat proaspăt este mult mai scump, spre deosebire de varianta ieftină a pateurilor din comerţ, dar e şi mai gustos, şi mai sănătos. Potrivit specialiştilor în nutriţie, asigură-te că mănânci cantităţile recomandate de mezeluri (nu mai mult de 20-30 g pe zi) pentru a evita consecinţele.

Cercetările de specialitate au dovedit că produsele din carne procesată pot provoca listerioză, o infecţie cu bacteria listeria, care se găseşte în feliatoarele pentru mezeluri, mai ales atunci când nu sunt curăţate corespunzător, după ce sunt folosite.

Majoritatea mezelurilor conţin o cantitate mare de sodiu (sare), de aceea experţii în domeniu nu recomandă să consumi mai mult de 2.300 mg de sodiu pe zi.

Sodiul în exces nu este bun pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Cercetările sugerează că un aport prea mare de nitriţi şi de azotat de sodiu poate deteriora celulele din organism, ducând la apariţia bolilor. Există şi mezeluri care nu conţin nitraţi, deoarece pentru conservarea cărnii se foloseşte extract de ţelină.

O altă variantă potrivită sunt mezelurile din soia, care nu conţin nitraţi, însă au multă sare. Peştele, pieptul de curcan, pastrama, pieptul de pui, şunca sunt câteva alternative sănătoase, în timp ce la polul opus se află salamul. Alte variante pentru sendvişuri sunt tonul sau humusul, legumele, carnea gătită la cuptor sau la grătar.

FOTO Shutterstock