Cum să mănânci echilibrat în perioada postului: 6 sfaturi utile

1 linte 1565887087 jpg jpeg

Perioada postului este momentul în care putem face câteva schimbări în ceea ce priveşte alimentele pe care le consumăm, schimbare care poate avea numeroase beneficii asupra organismului nostru. Nu doar că avem ocazia să introducem alimente noi, ci şi să variem cât mai mult preparatele pe care le consumăm.

În timp ce postul are la bază motive religioase, este bine de ştiut că reţetele de post pot ajuta la detoxifierea organismului, dar şi la refacerea sistemului imunitar. Însă, pentru a avea siguranţa că mâncăm echilibrat în perioada postului, este important să ţinem cont de câteva sfaturi. Iată care sunt acestea:

Fă schimbări simple

Cel mai probabil deja ai câteva feluri de mâncare preferate pe bază de plante, aşa că poţi continua să te bucuri în continuare de o supă de legume, mâncare de mazăre sau cartofi la cuptor. Ţine cont că postul nu înseamnă să te înfometezi, ci să consumi alimentele potrivite, în cantităţi optime.

De fapt, există numeroase reţete pe care le poţi reinventa prin simplul fapt că elimini carnea, lactatele şi ouăle. Poate fi vorba de o pizza cu legume, un burger vegetal, pe bază de soia, sau griş cu lapte vegetal.

Nu uita de proteine

Proteinele sunt esenţiale în alimentaţie, mai ales că ajută la reducerea nivelului de foame şi cresc senzaţia de saţietate. Chiar dacă cele mai cunoscute surse de proteine sunt carnea şi ouăle, există, din fericire, numeroase alternative la care poţi apela în perioada postului.

De exemplu, lintea reprezintă o alegere potrivită, fiind una dintre cele mai bune surse de proteine pe bază de plante. O poţi pregăti atât în supe, cât şi în tocăniţe. Alte surse de proteine pe care le poţi consuma în perioada postului sunt migdalele, ovăzul, broccoli, quinoa şi varza de Bruxelles. Iar atunci când ai dezlegare la peşte, optează pentru somon sau ton.

lintea

Găteşte acasă

Reţetele pe bază de legume sunt uşor de pregătit, aşa că ai putea să începi să găteşti mai mult acasă. În plus, ai siguranţa că ştii ce ingrediente foloseşti şi poţi diversifica uşor preparatele. E necesar doar să îţi găseşti inspiraţia şi reţetele care ţi se par apetisante.

Iar dacă aloci suficient timp pentru gătit, poţi pregăti şi câteva retete de paine de casa, de la varianta clasică şi până la cele cu făină integrală, cu cartofi sau cu măsline. O variantă rapidă şi care nu presupune mult efort este reţeta de pâine fără frământare.

paine de casa

Alege gustări sănătoase

Un sfat general pentru o alimentaţie echilibrată este ca, între mese, să ai şi câteva gustări la îndemână. Ca opţiuni sănătoase poţi alege fructe oleaginoase, precum caju, migdale, nuci, arahide sau nuci de macadamia, ardei gras cu guacamole, felii de castravete cu humus sau câteva măsline.

Pentru a-ţi potoli pofta de dulce, ai ca opţiuni fructele uscate sau proaspete ori diferite reţete de smoothie-uri cu fructe, budincă de chia cu lapte vegetal şi felii de măr cu unt de arahide. Important este să alegi întotdeauna gustări sănătoase, care îţi vor potoli foamea şi care te vor ajuta să menţii o alimentaţie echilibrată.

Nu uita de calciu

Calciul este esenţial pentru sănătatea oaselor, însă, după cum bine ştim, acesta se regăseşte în cantităţi mari în produsele lactate. Din fericire, există şi alte surse de calciu care pot fi consumate în perioada postului. Poţi alege lapte de soia fortifiat cu calciu sau cereale pentru mic dejun ori suc de portocale fortifiat, dar şi varză, ridichi, sardine, linte, migdale, spanac, rubarbă şi amaranth.

Hidratează-te

Apa şi ceaiul sunt două opţiuni potrivite pentru a te hidrata. În plus, ceaiul ajută şi la detoxifierea organismului, în special ceaiul negru, verde sau alb, care conţine o cantitate ridicată de antioxidanţi. Mai poţi consuma apă infuzată, sucuri de fructe, smoothie-uri din fructe şi legume, în care poţi adăuga germeni de grâu, spirulină sau seminţe de in. De asemenea, supele de legume ajută la o hidratare corespunzătoare.

Aşadar, perioada postului nu înseamnă că trebuie să mănânci mai puţin sau că ai foarte puţine opţiuni la îndemână. Dimpotrivă, există numeroase reţete delicioase ideale în perioada postului, important este să ştii cum să le alegi şi cum să mănânci echilibrat, astfel încât să menţii sănătatea organismului.

FOTO Shutterstock