Diferenţa între zahărul brun, zahărul alb, Demerara şi Muscovado

Deşi nu este recomandat în cantitate mare, zahărul îndulceşte preparatele, de la simpla cafea, la cel mai complicat tort cu ciocolată, fiind nelipsit din bucătărie. Află prin ce se deosebesc principalele sortimente.
Zahărul tos sau alb
Cel mai comun şi mai versatil tip de de zahăr, zahărul tos este rafinat, cu cristale mărunte, fiind cel mai utilizat în bucătărie. Se foloseşte la îndulcirea băuturilor, ca şi conservant sau în deserturile pufoase, datorită texturii sale fine care, în combinaţie cu untul, ajută la formarea bulelor de aer. Prin procesul de rafinare, sunt distruşi parţial nutrienţii şi înlocuiţi cu diverşi aditivi alimentari. O lingură de zahăr alb are în jur de 16 calorii, conţinând 99,9% zaharoză. În funcţie de mărimea cristalelor se găseşte şi sub denumirile de zahăr fin sau extra fin. Acestea de dizolvă mai uşor şi mai repede, fiind ideale în siropuri, deserturi cu creme fine sau cocktailuri.
Zahărul Muscovado
Este un zahăr nerafinat produs din trestie de zahăr, cu un gust puternic de melasă. Are o textură asemănătoare cu nisipul, umedă, fiind uşor lipicios. Se obţine prin uscarea într-un mediu călduţ a cristalelor de zahăr, uneori chiar la soare. Acest sortiment conţine vitamine şi minerale, precum potasiu, calciu şi magneziu. O linguriţă are aproximativ 11 calorii. Este recomandat pentru deserturile cu timp îndelungat de preparare, cum sunt dulceţurile şi gemurile.
Zahărul brun
Este în mare măsură la fel de rafinat ca şi cel alb, cu o aromă mai pregnantă de caramel. Se obţine prin adăugarea de melasă în zahărul alb. Se foloseşte în prepararea marinatelor pentru carne, în sosuri pentru fripturi, deserturi cu nuci sau cafea. O lingură are aproximativ 16 calorii şi 97% zaharoză. Are o textură mai nisipoasă decât zahărul alb, cele două putând fi înlocuite însă fără probleme.
Zahărul pudră
Se obţine prin măcinarea fină a zahărului alb, conţinând de obicei o cantitate mică de amidon de porumb, care împiedică întărirea. Se dizolvă uşor în lichide, fiind preferat în reţetele cu glazuri, pentru îngheţată, frişcă sau pentru decor.
Zahărul din trestie de zahăr
Spre deosebire de cel obişuit, care este preparat dintr-o combinaţie de trestie şi sfeclă de zahăr, acesta este un sortiment mai puţin rafinat, cu cristale mai mari şi o culoare mai închisă. Poate fi folosit aproape în toate reţetele ce includ zahăr tos.
Zahărul Demerara
Este un zahăr brun, nerafinat, cristalizat, de culoarea chihlimbarului. Se diferenţiază prin modul de procesare, cristalele bogate în melasă fiind puse într-un recipient şi centrifugate, pentru a îndepărta bucăţile de plantă rămasă. Îţi păstrează textura crocantă după ce a fost gătit, motiv pentru care se potriveşte de minune în fursecuri, brioşe sau biscuiţi.